Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Recept na pravý ukrajinský boršč - hustou polévku se spoustou zeleniny a masem. Je velmi sytá, zahřeje a skvěle chutná. Polévku se naučíme krok za krokem.

74164×

Recept na ukrajinský boršč krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na boršč budeme potřebovat tyto suroviny: 300 - 400 g hovězího i vepřového masa (může být jeden druh i mix), 1 - 2 červené řepy, 1/3 - 1/2 hlávky bílého zelí, 2 - 3 brambory, 1 velkou cibuli, 1 - 2 mrkve, 1 petržel, 2 papriky, 2 rajčata. Na dochucení si připravíme 2 - 3 stroužky česneku, 1 malý rajčatový protlak, 1 lžíci octa, 1 lžičku cukru, bobkový list, nové koření, celé kuličky černého pepře, sůl, mletý černý pepř. Nezapomene také na olej, kysanou smetanu a čerstvou petrželku. 

Ukrajinský boršč

2) Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. 

Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky. 

Ukrajinský boršč

3) Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. 

Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká. 

Ukrajinský boršč

4) Připravíme si druhou zeleninovou směs. 

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. 

Ukrajinský boršč

5) V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme.  

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

6) Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme. 

Ukrajinský boršč

7) Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme. 

Ukrajinský boršč

8) Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. 

Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba. 

Ukrajinský boršč

9) Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. 

Ukrajinský boršč

10) Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb. 

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč a finanční náročnost

Nejvyšší položkou je samozřejmě maso, za to si započítáme 70 Kč. Veškerá zelenina nás vyjde zhruba na 50 Kč, koření, protlak a dochucovače na 15 Kč. Nezapomeneme na kelímek kysané smetany - asi 15 Kč. Šest opravdu vydatných porcí boršče nás tak vyjde přibližně na 150 Kč. 

Další recepty na boršč najdete zde

Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!

Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.

Nejlepší

KVÍZ: Jaká jste hospodyňka? Otestujte se, zda patříte do kuchyně

Co si zkusit teoretické znalosti z oblasti gastronomie?

KVÍZ:

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena