
Hledáte moučník, který je jednoduchý na přípravu, krásně vláčný a navíc skvěle vypadá? Píchaná buchta je přesně to, co potřebujete. Máme pro vás recept krok za krokem.
Oblíbený dezert z plechu má jemné těsto, které je nadýchané díky vyšlehaným bílkům. Je zdobená čokoládovo-marmeládovou polevou.
Výhodou receptu je, že si vystačíte se základními surovinami, které máme většinou doma – vejce, máslo, mouka, cukr a čokoláda.
-> Jak na dokonalou čokoládovou polevu
Na těsto si připravíme:

Vejce rozdělíme na žloutky (větší mísa) a bílky (menší mísa). Troubu dáme nahřát na 175 °C. Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu a poté vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny

Do našlehaných žloutků s cukrem zašleháme také postupně rozpuštěné máslo a teplou vodu.

Poté zlehka zašleháme i prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Nakonec jemně stěrkou vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

Těsto přemístíme do máslem vymazaného a polohrubou moukou vysypaného plechu s vyšším okrajem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Povrch zezlátne a špejlí otestujeme propečenost.

Během pečení si připravíme polevu, tedy rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme, rozmícháme nalámanou čokoládu.

Poté vmícháme i marmeládu, vznikne hladká poleva.

Jakmile je buchta upečená, opačným koncem vařečky ji propícháme po celé ploše.

Nakonec propíchaný korpus buchty zalijeme polevou a rovnoměrně rozetřeme


Snídaně i svačina: Rychlou buchtu na plech zvládnete i z toho, co máte doma
Rychlé buchty z jednoduchého litého těsta zachrání nejednu snídani nebo pohoštění. Stačí pár surovin, jedna mísa a dortová forma, pekáček, srnčí hřbet či hlubší plech. Rozhodně se nikdy nepřejí, můžete je totiž nekonečně obměňovat.
Vsaďte na hrníčky! Nejlepší hrnkové buchty a koláče upečete bleskovou rychlostí
Taky vás při vybírání receptů vždycky zaujmou ty hrnkové? Míru "hrnek" mají ji v oblibě nejen začátečníci, ale i zkušení kuchaři. Jak nejrychleji připravit těsto na koláč či buchtu? Když nemusíte vytahovat recept! Právě hrnky vám s tím pomůžou, dobře se totiž pamatují. Nakonec díky nim můžete zjistit, jaké poměry surovin fungují, a třeba se pustíte i do vlastních receptů!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena