
Dnes si uvaříme opravdovou babiččinu klasiku - kuře na paprice ve smetanové omáčce. Podle našeho fotoreceptu jej zvládnou i úplní začátečníci ve vaření.
Množství surovin, které dnes budeme potřebovat, vystačí na 2 porce dušeného kuřete na paprice. Když je doma jedlíků víc, je výhodné připravit dušené kuře na paprice z celého kuřete a před přípravou si maso rozporcovat na menší díly.
Z kuřecího skeletu se dá zároveň připravit dobrý masový vývar, který použijeme k podlévání pokrmu nebo k přípravě kuřecí polévky.
Na recept si připravíme 2 kuřecí stehna (nebo jiné části kuřete), 2 - 3 lžíce másla, 1 cibuli, 2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, mletý pepř, 250 ml sladké smetany a 1 lžíci hladké mouky, masový vývar podle potřeby.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a cibulku na něm osmahneme. Zaprášíme mletou paprikou a promícháme.


Na opraženou cibuli s paprikou poklademe kuřecí stehna, která můžeme předem osmahnout na troše tuku. Aby byla omáčka silnější, stehna připravujeme i s kůží, kterou před samotným servírováním odstraníme.


Kuřecí maso ihned zalijeme horkým vývarem tak, aby bylo maso potopené. Osolíme, opepříme a kuře na paprice zvolna dusíme doměkka.

Měkké maso vyjmeme z omáčky, kterou zahustíme hladkou moukou a propasírujeme přes sítko do jiného hrnce, aby byla paprikovo-smetanová omáčka dokonale hladká.


Nakonec do omáčky vlijeme smetanu a necháme na mírném ohni provařit.

Z masa sundáme kůži a stehno necháme celé, nebo obereme od kosti.

Když omáčka zhoustne, vložíme do ní maso. Necháme krátce prohřát.

Kuře na paprice servírujeme s knedlíkem, těstovinami nebo nočky.

Jak zahustit kuře na paprice? Vyberte si jeden z typických způsobů
Slepice (nebo častěji spíš kuře) na paprice je tak trochu návyková záležitost. Zvlášť pokud žijete ve střední Evropě. Tady máme totiž pro dušené drůbeží maso s paprikovou omáčkou slabost. A roli příliš nehraje, jestli se jako příloha podávají knedlíky, špecle, těstoviny nebo noky.

Tip na nedělní oběd: Dokonalá svíčková na smetaně krok za krokem
Receptů na svíčkovou na smetaně je nespočet. V každé rodině se totiž traduje trochu jiná verze, výsledek je však velmi podobný. A i vy si třeba časem do našeho základního receptu něco přidáte či jej poupravíte.

Tipy redakce na nejlépe hodnocené recepty na nedělní oběd
Co uvařit o víkendu, aby celé rodině chutnalo? S našimi tipy nešlápnete vedle a pochutnají si opravdu všichni. A po dobrém obědě nesmí chybět něco ke kávičce - dáte přednost nadýchané bublanině nebo opilému tiramisu?

Babiččino kuře na paprice: Vyzkoušejte 6 luxusních receptů
Jemné kuřecí maso, voňavá mletá paprika a lahodná smetana, vždyť kdo by odolal této kombinaci! Jednoduché recepty, které nám připomenou dětství. Slepice či kuře na paprice bylo často tím nejoblíbenějším jídlem, které jsme si mohli přát. Pojďme se společně podívat na pár receptů, které nás do provoněné babiččiny kuchyně ve vzpomínkách vrátí.

Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena