Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

Je výhodnější si chleba koupit, nebo si upéct doma vlastní? Dnes se kromě podrobného FOTORECEPTU podíváme i na rozpočet a výhody domácího pečení.

152886×

Srovnání cen - kupovaný versus domácí kmínový chléb

Běžně v obchodech se cena klasického kmínového chleba pohybuje okolo 26 Kč. Chléb, který si můžete připravit podle receptu krok za krokem, vyjde přibližně na částku 16,56 Kč + malý poplatek za energie, který je zanedbatelný. Takže cena doma připraveného chleba je rozhodně nižší ve srovnání s cenou kupovaného.

Další výhodou domácího pečení je, že si chleba upečete ve chvíli, kdy je potřeba a chuť. Většina pekáren má program odloženého startu, takže lze pečení přednastavit tak, že nás vůně čerstvě upečeného chleba ráno probudí.

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

1) Základním pravidlem pečení v domácí pekárně je začít tekutinami.

V našem dnešním receptu nejprve nalijeme do míchací a pečící nádoby 500 ml vody (1 Kč).

2) V případě kmínového chleba jsou to veškeré potřebné tekutiny.

Nyní vsypeme do nádoby 330 g chlebové mouky tmavé (8,25 Kč).

3) Další položkou je pšeničná hladká mouka ve stejném množství.

Použijeme tedy 330 g (3,96 Kč) hladké mouky.

4) Na mouku nasypeme 3 čajové lžičky mletého kmínu (0,50 Kč).

5) Dalším důležitým pravidlem pro zdárné upečení domácího chleba je oddělení soli, cukru a droždí.

Do pravého horního rohu dáme dvě čajové lžičky soli (0,10 Kč), do levého dolního rohu dvě čajové lžičky cukru (0,50 Kč).

6) Nakonec do mouky okolo kmínu rozdrobíme 3/4 kostky čerstvého droždí (2,25 Kč)

Droždí by nemělo přijít do styku se solí.

7) Domácí pekárnu zapneme na základní program, kůrka střední nebo tmavá, velikost maximální. Barvu kůrky si určíme podle libosti.

8) Domácí pekárna udělá veškerou práci za nás.

Nejdříve sjednotí teplotu všech surovin, poté zpracuje těsto, nechá ho vykynout a upeče.

Pokud máme pekárnu, která má k dispozici 2 hnětací háky, je dobré při přípravě těsta zkontrolovat, zda oba háky pracují správně. Nezřídka se stává, že se jeden hák zasekne a nepracuje.

9) Upečený kmínový chléb z domácí pekárny vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

10) Chléb z domácí pekárny možná nemá tak hezký tvar jako bochník ze supermarketu, avšak chutná výborně a zmizí dřív, než se nadějete. A při domácím pečení hlavně přesně víte, z čeho jste kmínový chléb upekli.



Další recepty z domácí pekárny 

Mazanec s ovocem z domácí pekárny
(doba přípravy )

Slunečnicový chléb z domácí pekárny
(doba přípravy 2 h 40 min )

Biskupský chlebíček z domácí pekárny
(doba přípravy 2 h 30 min )

Domácí máslo z domácí pekárny
(doba přípravy 30 min )

Jablečný čaj z domácí pekárny
(doba přípravy 1 hod )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena