Pršut - proscuitto

Pršut - proscuitto

Pršut jsou lahodné tenké plátky sušené šunky původem z Itálie a Středomoří. Objevte opravdovou chuť vepřového masa a odhalte s námi tajemství výroby této pochoutky.

Maso, Chutě
41837×

Historie pršutu

Pršut neboli proscuitto je původně italská šunka a benátské dědictví. Jde o sušenou kvalitní šunku, která se však od běžné šunky výrazně liší svou chutí. Tato původně italská gastronomická pochoutka má své kořeny již v době slavné římské říše. Historie pršutu je pevně spjata s vepříky, z jejichž masa se dobrota vyrábí především v Itálii a Chorvatsku. V Čechách známe pršut jako tenké plátky lahodné sušené šunky, jejíž cena se pohybuje v astronomických výšinách v poměru k ostatním druhům šunky. Název této pochoutky pochází také z italštiny, ve které tento název znamená doslova: zbaven vody. V různých zemích si tuto pochoutku pojmenovali jinak. Tradiční proscuitto v Itálii, Parma ham v Anglicky hovořících zemích a pršut například u nás nebo v Chorvatsku.

Výroba pršutu

Tradiční pršut má dvě základní varianty. První varianta se vyrábí z předem povařeného vepřového masa. Druhá varianta je vyrobena ze syrového masa. Typů pršutu je samozřejmě mnohem více. V samotné Itálii prakticky na každé farmě, která se zabývá chovem prasat a výrobou pršutu, nalezneme rozličný postup při výrobě pršutu. Tím pádem vzniká mnoho chuťově různých výrobků. Podstata výroby je však vždy stejná. Výroba pršutu ve většině případů trvá více než 9 měsíců, v závislosti na velikosti šunky. Pro výrobu pršutu se používá zadní kýta vepřového masa. Maso se nejprve naporcuje, zbaví se šlach, kůže a tuku. Následně se kusy masa prosolí a zakonzervují se na přibližně 2 měsíce. Pro solení šunky se nikdy nepoužívají potravinářské chemikálie, ale pouze přírodní sůl. Následně se maso opere, aby se odstranila přebytečná sůl, a rozvěsí se do vzdušné místnosti. Tato fáze je klíčová pro výslednou kvalitu pršutu. Během sušení je důležitá vlhkost a teplota vzduchu, což ovlivňuje sama příroda nebo moderní automatizované sušárny. Jednotlivý výrobci přísně tají množství použité soli, rozměry sušených kusů masa a také teplotu při sušení. Tradiční a nejkvalitnější italský pršut se vyrábí dlouhé 2 roky, ale výsledek opravdu stojí zato. Nesmíme samozřejmě zapomenout na neitalské pršuty. Asi nejznámější je chorvatský pršut, vyráběný trochu odlišným způsobem. Místo soli se zde používá popel z dřevěného uhlí. Pršut se také vyrábí ve Slovinsku a velmi podobné výrobky nalezneme i v Portugalsku, Španělsku nebo v Bulharsku.

Použití pršutu

Italové tvrdí, že tři způsoby, jak si zamilovat pršut jsou:
  • Pršut s čerstvými fíky
  • Pršut s mozzarellou
  • Pršut s melounem
Pršut můžeme použít pro přípravu obložených talířů a různých lahodných chuťovek. Například stroužky vodního melounu omotané kouskem pršutu, nebo čerstvý salát s pršutem zasypaný mozzarellou jistě potěší každé srdce ženy nebo vzácnou návštěvu. S pršutem prakticky vždy dosáhnete lahodné chuti, pokud zkombinujete šťavnaté potraviny s výrazně masitou chutí vysušené šunky. Zkoušeli jste již někdy pršut? Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena