Smetanový zapečený květák

Květák zapečený v sýrovo - smetanové omáčce s voňavou bazalkou. Může do něj přidat jemnou šunku nebo pršut.


3.2297x
75 min
10×

Postup přípravy

Očištěný květák rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme.

Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme.



Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Tu zředíme s trochou vývaru a provaříme. Přidáme do něj tavený sýr a vše vyšleháme metličkou dohladka. Pak omáčku osolíme, přidáme bazalku a nakonec přilijeme smetanu. Omáčku povaříme dohusta. Pak ji odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.



Vymažeme si zapékací misku. Vyložíme ji květákem, zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.



Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen do té doby, než květák a sýr začnou zlátnout.


Takto připravený květák podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Smetanový zapečený květák

Zpět na recept