Co všechno můžete nalézt v takové čokoládě, nebo obyčejném džusu? Stačí se podívat na složení, uvedené na obalu. V článku si popíšeme jak tyto potravinářské přísady dělíme a jak tyto přísady znehodnocují potraviny.
Lidé používají do svých potravin různé přísady již několik století. Ocet, cukr nebo sůl patří k těm prvním a svou unikátní použitelností k nejznámějším. Posledních 30 let je však "v módě" znehodnocování potravin různými chemikáliemi, které by neměly mít se zdravým jídlem snad vůbec nic společného. I tak je většina takzvaných "éček" považována za bezpečné.
Bohužel by to nebylo ono, kdyby výjimka nepotvrzovalo ono pravidlo. Existují totiž přísady, které jsou spojovány s rakovinou, hyperaktivitou u dětí, alergiemi, astmatem a migrénami. Naštěstí mají výrobci v České republice podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví povinnost, uvádět tyto přídatné látky na obalech výrobků.
Přídatné látky (éčka) se do potravin přidávají během jejich výroby. Dělá se to z mnoha různých důvodů. Například podporují mísení, zamezují množení bakterií, dávají potravinám lepší barvu, vytvářejí pěnu, zamezují spékání a podobně. Některé z nich už používala dokonce i legendární Magdalena Dobromila Rettigová.
Na obalech výrobků nalezneme sice informace o tom, jaké přídatné látky produkt obsahuje, ale ve většině případů tam bude uvedené pouze kódové označení této látky. Názvy samotných látek se většinou neuvádějí. Zaplnily by totiž celý obal. Co konkrétní kód znamená a o jakou látku přesně jde, můžeme zjistit například pomocí počítačového programu Food Additives, nebo můžeme nahlédnout do tabulek na internetových stránkách ministerstva Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Přesnou tabulku naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu. Naštěstí je kódový systém celosvětový a jednotlivé látky mají stejné označení všude na světě. Jediný rozdíl je ten, že jsou některé látky v různých zemích zakázané, takže se jejich seznam v každém státě trochu odliší.
Stručnější tabulkou uzavřeme tento článek. Závěrem bych na vás chtěl apelovat, abyste si všímali složení výrobků, které kupujete. Vždy máte na výběr mezi kvalitním a potenciálně nebezpečným zbožím a mnohdy i ve stejné cenové hladině. Stačí se jen dívat.
Barviva E100-E199 |
Dávají potravinám jinou barvu, nebo rekonstruují původní barvu, kterou potravina ztrácí během technologických úprav. |
Konzervanty E200-E299 |
Brání množení mikroorganismů - bakterií a brání tak kažení potravin. Bez účinků konzervantů bychom nemohli potraviny skladovat. |
Antioxidanty E300-E399 |
Chrání potraviny proti oxidaci, jako je žluknutí tuků nebo barevné změny potraviny. |
Emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory E400-E499 |
Emulgátory smísí nesmísitelné a stabilizátory zajistí, aby se to opět nerozdělilo. Zahušťovadla zvyšují viskozitu potraviny, modifikují texturu a zvyšují stabilitu potraviny. |
Látky pro zvýraznění chuti E600-E699 |
Zvýrazňují chuť. Dochucení a aromatizace potravin. |
Náhradní sladidla E900-E999 |
Mají větší sladivost než sacharóza a přitom se mohou použít v menším množství než sacharóza. Mají nižší energetickou hodnotu. V nízkých dávkách je nalezneme v DIA a dietních potravinách. |
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena