Drtivá většina Čechů si připravuje čaj z pytlíku. Je to pohodlnější a mnohdy také levnější. Co ale kvalitativní stránka věci? Zde hraje jednoznačně prim čaj sypaný.
Sypané čaje jsou obvykle kvalitnější než čaje porcované. Porcované čaje mnohdy obsahují barviva a dochucovače, čaj sypaný je čistým produktem bez chemické úpravy a umělých přísad. Zákazník na první pohled vidí, co kupuje, a při výběru může kvalitu posoudit jak zrakem, tak i čichem či hmatem. Věděli jste, že již pouhým drcením je čaj znehodnocován? Navíc, při louhování porcovaného čaje luhujete také samotný papírový pytlík. Posledním znakem kvality je pak síla čaje. Sypané čaje lze zalít i několikrát. Můžete totéž říct o nálevových sáčcích?
Mezi prodejci porcovaných čajů vládne silný konkurenční boj. Prodejci se tak snaží o produkci minima druhů ve vysokých nákladech, ovšem za co nejnižší cenu, což se také odráží na kvalitě. Prodejci sypaných čajů se na rozdíl od nich mohou pyšnit nekonečným výběrem. Pokud nejste vyloženě znalci, mnoho produktů ani nebudete znát. Vybraný sypaný čaj vám prodejce přímo před vašima očima zabalí do sáčku nebo plechové dózy a přilepí na ni etiketu, ze které se dozvíte, jak čaj připravovat, a které zdravotní neduhy léčí. Pokud si nejste jisti, který čaj je pro vás nejvhodnější, školený prodejce vám rád poradí. Sypané čaje se mixují v nekonečném množství variací, je ale samozřejmě také možné zakoupit čaj jednodruhový. Originální chuť čaje zajišťují přísady jako je např. žen-šen, zázvor, aloe vera, květy kaktusu či bodláku, kousky kakaových bobů či karamelu, kiwi, mango, sušené mléko nebo různé druhy koření.
Nápad angličana Johna Hornimana dostat na trh pytlíkový čaj se zrodil proto, aby se urychlila a zjednodušila jeho příprava, a aby se nápoj dostal k co nejširším vrstvám. Ideu pak uskutečnil Američan Tomas Sullivan. Porcovaný čaj se záhy stal součástí rychlého životního stylu.
Příprava sypaného čaje vyžaduje více času a stává se tak rituálem, stejně jako tomu bylo kdysi. Sypaný čaj se nepije, ale vychutnává, přiměje vás uvolnit se, vnímat nejen chuť, ale i vůni. Pokud čajovému obřadu podlehnete, můžete jej dovést k dokonalosti pomocí stylové čajové soupravy, čajovým odměrkám, sítkům a dózám. Proč zvát přátele na kávu, když se s nimi můžete podělit o mnohem kouzelnější rituál, podtržený světlem svíček?
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena