Chuť oříšků, kokosové moučky a nejrůznějších semínek můžeme vylepšit pražením. Moučníky, dezerty a cukroví budou krásně voňavé!
Oříšky a ostatní pochutiny můžeme pražit na suché pánvi, v troubě, ale také si můžeme vypomoct mikrovlnnou troubou. Nevíte, jak na to?
Oříšky můžeme pražit na rozpálené pánvi bez jakéhokoli tuku. Pánev musí být zcela čistá a zbytku mastku třeba z předešlého smažení. Pánev před pražením nejlépe vytřeme suchou papírovou utěrkou. Při pražení pánví občas lehce zatřeseme, aby se suroviny opražily rovnoměrně. Nemícháme, aby se nám naopak nerozdrobily či nerozpadly.
Nejen oříšky, ale i semínka, vločky a kokosovou moučku můžeme pražit. Pro větší množství surovin volíme pražení na plechu, který vyložíme pečícím papírem, nasypeme suroviny, rozprostřeme a na 5 - 10 minut vložíme do trouby vyhřáté na 225 °C. Doba pražení záleží na zvolené surovině, dáváme pozor, aby se nám nic nepřipálilo, a to zejména máme-li horkovzdušnou troubu. I při pražení na plechu s oříšky atd. občas zatřeseme.
Mikrovlnná trouba může být dobrou alternativou zejména pro obilné vločky a mandlové lupínky. Stačí je rozložit na talíř, troubu nastavit na maximální výkon 800 W a zapnout na 30 - 60 sekund. Během pražení alespoň jednou talířkem zatřeseme.
Pšeničné či ovesné vločky, které často zařazujeme do jídelníčku, když se chceme stravovat zdravěji, můžeme vylepšit právě pražením. Vločky získají ořechovou příchuť a výborně se hodí nejen ke snídani s čerstvým ovocem a jogurtem, vylepší i chuť moučníků z třeného těsta.
Pražená semínka (slunečnicová, sezamová) a mák chutnají opravdu delikátně. Můžeme je přidávat do sladkého i slaného pečiva, do těsta na chleba a použít je k přípravě cukroví či čajových sušenek.
Opraženou kokosovou moučku pražením ještě více ovoníme. Hodí se k pečení moučníků, dortů a sladkého kynutého pečiva. Pražená kokosová moučka získá zlatavou barvu, báječně ozdobí nejen vánoční cukroví.
Ořechy získají pražením výraznější vůni i chuť, plusem navíc je zbavení se slupky. Ořechy opražíme nasucho podle výše uvedeného návodu, jakmile slupka ztmavne a popraská, přesypeme oříšky do utěrky a slupku mnutím odstraníme. Opražené ořechy všeho druhu můžeme nasekat, umlít nebo nechat v celku a dále používat na přípravu moučníků, dezertů, krémů a cukroví.
Mandle před opražením klasicky spaříme a vyloupneme ze slupky. Mandle potom osušíme, opražíme celé, nasekané na kousky, nakrouhané na plátky nebo lupínky. Opražené mandle můžeme připravit i naslano, ještě na pánvi je osolíme a podáváme jako chuťovku k vínu.
K pečení nebo přímé konzumaci jsou na našem stole nejčastěji ořechy vlašské, burské a lískové, jako slanou chuťovku si jistě občas dopřáváme kešu (natural, pražené a solené), pistácie a mandle (natural se slupkou či bez, pražené a solené, zauzené). Ale vyzkoušejte i jiné druhy. Na Vánoce se s výdaji za jídlo navíc počítá, tak proč nezainvestovat právě do misky s pestrým výběrem oříšků? Výborné jsou makadamové ořechy (výborné do nádivek), para ořechy (cukroví, dorty), piniové ořechy (zmrzlinové dezerty, doplněk k masu) a pekanové ořechy (čokoládové pralinky, pečené i nepečené dezerty).
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Recept na vánoční plněné ořechy krok za krokem
Fotorecept na klasické vánoční cukroví - ořechy plněné máslovým krémem. Jsou křehké, voňavé a na žádném vánočním stole nesmí chybět!
Zkuste to bez pečení: Top recepty na cukroví bez dlouhých příprav
Vybrali jsme pro vás luxusní recepty na nepečené cukroví, které si zamilujete.
Foto: Shutterstock.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena