Pivní ocet

Pivní ocet

Že nevíte, co to je? Není divu. Pivní ocet je totiž specialita, kterou jen tak někde neseženete. Pojďte se s námi podívat, jak se tato dobrota vyrábí.

13317×

Historie a výroba pivního octa

Pivní ocet se vyrábí samozřejmě z piva, případně ještě pivní kaše. Postup přípravy piva je všeobecně znám. Při vaření piva (a následné výrobě pivního octa) je důležitý vysoký obsah alkoholu. Čím více alkoholu totiž pivo obsahuje, tím je jednodušší výroba pivního octa. Pivní ocet totiž musí podle norem obsahovat 5 % kyseliny octové. Z piva se oddělí výčepní piva a ležáky a následně se ze zbytku zpracovává pivní ocet. Díky vysokému obsahu bílkovin je výroba pivního octa náročnější. Z piva se musí nejdříve odstranit kyselina uhličitá a pak si navíc musí octové bakterie s větším množstvím "cizích" bakterií, než je jak to u ostatních octů. Kromě výroby piva je možné ocet vyrábět i ze sladu. V každém pivovaru se však kromě piva vyráběl i pivní a sladový ocet. Po octu byla všeobecně velmi vysoká poptávka, protože cena výroby byla nízká a ocet byl hned po prosolování a také uzení další možností, jak levně konzervovat základní potraviny.

Chuť a složení pivního octa

Jelikož se pivní ocet vyrábí z piva, je jasné, že bude mít vysoký obsah bílkovin a vitamínu B12. Pivní ocet chutná samozřejmě po pivu. Je jemně nakyslý, trpký a při ochutnání zůstává na jazyku pivní aroma. Velmi však záleží na druhu piva, ze kterého se ocet vyrábí. S tím souvisí i barva octa. Ta může být zlatavá, jantarová až tmavě hnědá.

Použití pivního octa

Téměř běžně se pivní ocet používá v Německu, Skotsku a často i ve skandinávských zemích. Jeho použití je stejné jako u běžného octa, avšak obvykle se tento ocet používá spíše k ochucování smažených a dušených mas, ryb a zeleninových pokrmů nebo do zálivek salátů. Vynikající je tento ocet v luštěninových pokrmech nebo v nádivkách.

Skladování pivního octa

Pivní ocet je na skladování téměř nenáročný. Pokud jej uschováte v dobře uzavřené láhvi na temném a chladnějším místě, je jeho doba skladovatelnosti téměř neomezená. Jestli dojde během skladování ke změně barvy nebo aroma, můžeme ocet vylít. Mnohem těžší je však pivní ocet koupit. Většinou jej seženeme jen ve specializovaných prodejnách nebo v prodejnách výhradně olejů a octů. Měli jste již možnost seznámit se pivním octem? Víte, kde jej koupit?
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena