Tenké palačinkové těsto můžeme naplnit a srolovat, seskládat do trojúhelníku, ale i do podoby psaníčka. Palačinky vždy chutnají báječně - se slanou i sladkou náplní.
Palačinky připravujeme z litého těsta, které je základem i na lívance, omelety a trhance. Základní recept je velmi jednoduchý, ale je třeba se naučit pár triků, aby bylo těsto bez zbytečných hrudek. Lité těsto rychle připravíme pomocí ručního elektrického šlehače, kdy můžeme promíchat všechny suroviny najednou a těsto bude krásně hladké. Pokud budeme míchat ručně, přidáváme suroviny postupně, nakonec těsto na palačinky můžeme přelít přes sítko a pomocí vařečky vzniklé hrudky rozetřít.
Zobrazit všechny recepty s palačinkami?
Připravíme si 2 žloutky, které promícháme s krupicovým cukrem a špetkou soli. Přidáme trochu mléka a rozšleháme, postupně přidáváme 200g prosáté hladké mouky a ředíme zbylým mlékem (dohromady použijeme půl litru polotučného mléka). Při přípravě je důležité dodržet postup, kdy husté těsto ředíme, nepostupujeme naopak. Těsto by zbytečně hrudkovatělo. Palačinkové těsto necháme až 30 minut odpočívat.
Pro obměnu můžeme mléko nahradit podmáslím nebo sladkou smetanou, palačinky budou sice tučnější, ale chuť výraznější. Tato varianta se hodí pro palačinky připravované na sladko.
Palačinky smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem. V hrnečku rozpustíme tuk, na kterém budeme palačinky smažit a mašlovačkou jen mírně pánev vytřeme (opakujeme před každou další palačinkou). Na nahřátou pánev dáme malou naběračkou tolik těsta, abychom pohybem pánve těsto rozlili na celou plochu, ale aby byla palačinka tenká. Těsto nesmí být až příliš řídké, palačinky by se snadno trhaly. Pokud máme dobrou pánev (třeba silikonovou), můžeme tuk úplně vynechat a palačinky smažit nasucho. Těsto v míse během smažení promícháváme, aby nám hustší část neklesala ke dnu.
Palačinky smažíme po obou stranách dozlatova a průběžně je ukládáme na talíř do mírně vyhřáté trouby. Všechny palačinky si tak udržíme teplé.
Těsto na palačinky je "univerzální". Palačinky můžeme potírat klasicky marmeládou, nejrůznějšími ovocnými dresinky, sladkým tvarohem či ořechovou náplní. Dobře chutnají i s podušeným ovocem nebo se zmrzlinou. Po srolování nebo přehnutí palačinky cukrujeme, přeléváme máslem nebo smetanou, zdobíme šlehačkou, strouhanou čokoládou, drcenými oříšky apod.
Palačinky ve slané variantě nejčastěji plníme masovou směsí, podušenými houbami, vejci, špenátem. Palačinky se slanou náplní můžeme také naporcovat a obalit v klasickém trojobalu. Potom jen smažíme prudce ve větším množství tuku. Zdravější ale bude možnost zapékání s dalšími ingrediencemi - strouhaným sýrem či smetanovou zálivkou s kořením. Napadne vás jistě celá řada možností, jak si palačinky zdokonalit.
Zobrazit všechny recepty s palačinkami?
Palačinky nasladko i naslano: 8 receptů, které z vás udělají šéfkuchaře
Říká se a stává se, že se první palačinka nepovede. Je to takové nepsané pravidlo. Ale když už přijdete na ten fígl, jak palačinkové těsto připravit tak, aby mělo správnou hustotu, zároveň jej zvládnete rozprostřít po pánvi, aby byla palačinka dokonale tenká a měla křupavé okraje, je to opravdový um. Pojďme se to naučit.
Palačinky a lívance jsou zárukou úspěchu - chutnají opravdu všem a dají se připravit na sto způsobů. Máme pro vás recepty na palačinky a lívance, které se netrhají, po upečení jsou krásně zlatavé a mají skvělou chuť. Stačí si vybrat!
Foto: Profimedia
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena