Dnes se zaměříme na těstoviny plněné, vaječné noky a vaječné nudle, na které nesmíme při povídání o těstovinách zapomenout.
Malé nadívané taštičky jsou i v Čechách oblíbené. Nádivky jsou různé - masové, sýrové, zeleninové i kombinované. Tortellini seženeme buď sušené nebo čerstvé. V sušené podobě je vaříme asi 15 - 20 minut ve vroucí vodě. Výborný hlavní chod, který stačí jen posypat sýrem, doplnit kečupem, omáčkami apod. Podle pověsti se praví, že tvar těstovin tortellini byl vymodelován podle Venušina pupku.
Jedny z nejznámějších plněných těstovinových taštiček. Jsou k sehnání v sušené, mražené a čerstvé podobě. Malé čtverečky se nejčastěji plní špenátem, mletým masem, sýrem ricotta a bylinkami. Po uvaření se podávají s omáčkami, masem doplněným šťávou, ale menší tvary se obvykle zavařují i do polévek.
Polský typ ravioli, mají tvar oušek, jak vyplývá z názvu. Taštičky bývají z vaječného těsta a plněné houbovou směsí. Zavařují se do polévky.
Původem rakouské těstovinové taštičky, chuť je ve většině případů pikantní, ať už je náplň masová, sýrová. Kasnudln se připravují i nasladko s ovocnou náplní.
Známé jsou třeba csipetke, maďarská záležitost. Jsou to vaječné kousky těsta, které se uvaří ve vodě a podávají jako příloha k masu, přidávají se k maďarskému guláši nebo se opět přidávají do polévek.
Stále více se setkáváme s propagováním bezvaječných těstovin. Já však na ty vaječné nedám dopustit, proto se zaměříme právě na tento typ. Vaječné nudle se běžně prodávají ve smotaných klubkách nebo slisovaných svazcích. Čím tmavší těstoviny jsou, tím více vajec obsahují, samozřejmě pokud neobsahují přírodní barviva. Základ těsta je tedy z vajec a semolinové krupice, těsto se mísí, hněte, roluje, překládá, krájí a suší, vše dnes probíhá strojově.
Druhým způsobem, který je používanější na východě Evropy, je těsto z mouky, vajec, soli a vody, které se rozválí na tenký plát a suší. Polosuché těsto se nakrájí do pruhů a pomocí ostrého nože krájí na nudličky. Až pak se nudle dosuší, jinak by těsto během krájení praskalo. Takto dělala domácí nudle i moje babička.
Vaječné nudle samozřejmě najdeme ve spoustě variant, a to od tenoučkých dlouhých nudliček až po nahrubo nakrájené krátké pásky.
Vaječné nudle užijeme jako zavářku do polévek nebo jako jiné přílohové těstoviny. Oblíbené jsou i nudle nasladko (třeba s ořechy, tvarohem či sypané mákem).
Foto: Pixmac.cz
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena