Nepostradatelná část italské kuchyně se zabydlela i u nás. Díky cizím názvům pro nás bohužel stále velká neznámá. Nebo snad víte jak vypadají fedeli, capellini, anelli nebo casareccia?
Těstoviny, nepostradatelná součást pokrmů po celém světě je známá řadou názvů, které jsou pro italsky nemluvící oříškem. Pár, těch nejčastěji v kuchyni používaných názvů těstovin, znáte, jiné použité druhy v receptech vyvolávají otazníky.
Velmi jemné pentlovité těstoviny (také se jim říká vermicelli nebo capolnevere) tzv."vlasy". Dají se připravit doma, ale samozřejmě i koupit hotové (balené v chumáčích nebo hnízdech). Ke zcela nejjemnějšímu druhu patří capelli d'angelo - andělské vlasy. Používají se k omáčkám a jako zavářka do polévek.
Opět velmi jemné těstoviny, bývají stočené do tvaru válce a tvarem se podobají těstovinám vermicelli. K dostání jsou čerstvé nebo sušené. Jejich nejjemnějším druhem jsou fidelini.
Tyto malé provázky zcela jistě znáte. Bývají v kuchyni nejoblíbenější a ty klasické v sušené podobě jsou k dostání téměř kdekoliv. Špagety se vyrábějí už i z pohanky nebo celozrnné mouky, ty seženete v prodejnách s racio výživou. Výjimečnými špagetami jsou ty extra dlouhé, bývají zatočené do úzkého tvaru písmena U.
Tagliatelle (také fetucini) jsou boloňskou specialitou. Tyto ploché, 6 mm široké nudle vyráběné z tvrdé pšenice, se podávají s omáčkami na sto způsobů. Hodí se k omáčkám jednoduchým (z mléka, sýra), ale i k omáčkám složitějším k masu a rybám. Zvláštním druhem jsou tagliatelle verdi, typické tmavě zelené, které se barví špenátovým protlakem.
Pentlovité těstoviny plochého tvaru, které se podobají výše zmíněným tagliatelle, jen jsou o něco užší. Ve velkém se podávají opět k omáčkám a rovněž existuje zelená varianta tagliarini verdi.
Velmi často vyráběné těstoviny doma, v sušené podobě je poznáte velmi snadno. Tyto tenké plátky jsou vůbec nejširšími těstovinami. Lasagne se prodávají s hladkým, zvlněným nebo vroubkovaným okrajem. Žádným překvapením nejsou lasagne celozrnné, vaječné nebo opět barvené špenátem. Nejlépe chutnají zapékané, a to téměř s čímkoliv.
Menší obdoba lasagní, ploché těstoviny asi 18 mm široké zpravidla se zvlněným okrajem.
Placaté kroužky nebo také prstýnky, to je typický tvar těstovin, které se vyrábějí ze světlé i tmavé celozrnné mouky. Hodí se do polévek a studených těstovinových salátů.
Obecný název pro drobné těstoviny různého tvaru (kolečka, písmenka, slzičky apod.), které se obvykle zavařují do polévky.
Pravé italské "trubky" mají tvar dutého válečku. Nejčastěji se plní a zapékají v troubě s masem, zeleninou, houbovou směsí apod., a zalévají sýrovým bešamelem.
Italské ditali znamenají prst, náprstek nebo také rukavice. Jsou to těstoviny přílohou, ve zmenšeném provedení (ditalini) zavářkové.
Příště se podíváme na spoustu dalších přílohových těstovin - Odhalte názvy těstovin 2.díl, ale také na typické i nepříliš používané druhy nudlí.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena