Existuje řada pomocníků v kuchyni, které ještě dlouho nic revolučního nahradit nedokáže.
Kuchyně, stejně tak jako vše, co do nich neodmyslitelně patří, se neustále vyvíjejí. K našemu největšímu pohodlí. Možná už to nebude trvat dlouho a budeme-li chtít, budeme moci vařit z postele tím, že přes mobilní telefon zadáme spotřebičům práci a pak přijdeme až k hotovému. Jenže, i přes veškeré lákavé vize budoucnosti, minulost už stvořila pár pomocníků, kteří jsou v kuchyni nenahraditelní. A tvrzení, že ještě dlouho nenahraditelnými zůstanou, není ani trochu troufalé.
Ať už váš kuchyňský um velí v prostorné a luxusní kuchyni, nebo naopak ve velmi úsporném prostoru, existuje jedna pomůcka, ve které upečete vepřové koleno stejně tak dobře jako povidlové buchty, o perfektně uvařené rýži s kardamonem nemluvě… Tou zázračnou a nedocenitelnou pomůckou je remoska, vynalezená počátkem padesátých let Oldřichem Homutou.
Kdo Remosku sám neozkoušel, neuvěří. Ale věřte, tohle je retro, které za zkoušku a přežití stojí. Protože je to láska na první pokus - už ji nikdy nebudete chtít pustit k vodě. Jako malý důkaz snad postačí fakt, že do roku 1991 se vyrobilo 2,7 milionů kusů. Nyní je výroba Remosky znovuobnovená, vzhled lehce pozměněn, avšak kouzlo dokonalé přípravy jídla zůstalo stejné. To spočívá ve víku, jež produkuje teplo, které je následně rozváděno do nádoby, na kterou přiléhá. Nedochází tak k připalování pokrmů ze spodu, ani k vysušování, protože veškerá vlhkost zůstává v nádobě.
Ve světě utopeném ve slazených limonádách připomínajících mnohdy nasycené roztoky, se stále dá najít zdravá varianta, která vám prvotní investici velmi rychle vrátí jak zdravotně, tak finančně. Řeč je o novodobých sifonových lahvích, neboli sodovkovačích.
Variant je na trhu nepřeberné množství. První přístroje na přípravu sodové vody vznikly v první polovině 19. století a jejich podoba se vyvíjela až po nám známé odrátované skleněné lahve (které můžete dodnes sehnat v bazarech) a ještě dál. Například do SodaStreamu můžete rovnou kupovat různé příchutě. Původní myšlenka přesto zůstává stejná: doma vyrobená levnější a zdravější varianta kupovaných limonád. A zmiňovaných variant je opravdu nekonečně. Od všemi zbožňovaných citronád, až po játra vzpružující čistou sodu s rozdrcenou petrželí. Je jen na vás, jaké pití si s tímto nepřekonaným prapředkem limonád vyrobíte. Nenechte se už nadále omezovat kupovanými pet lahvemi, kde víčko skrývá obsah stejně, jako pytel zajíce.
A jedna rada na závěr - pokud holdujete zdravé kuchyni, k sodovkovači si pořiďte také kvalitní odšťavňovač. Tělo vám poděkuje.
Máte i vy nějaké pomocníky, které používaly už vaše babičky, a nedáte na ně dopustit? Jistě ano, protože jak ví snad každý, v kuchyni se od babiček okoukávalo vždy jen to nejlepší.
Autor:admin_vareni