
Ano, můžete namítnout, že je spousta jiných chutných jídel, než abyste se dopovala nějakými klíčky, na druhou stranu jíst pořád vepřo knedlo není také dvakrát ideální. Zkuste udělat alespoň malý kompromis a váš jídelníček obohatit i o zdravější potraviny. A těch chutí se také bát nemusíte! Tady je seznam:
Přestaňte nad ní už konečně ohrnovat nos a dopřejte si ji minimálně jednou týdně. Když ji upravíte jako čínu (samozřejmě ne s notnou dávkou solamylu), nepoznáte, že vlastně nejíte ani kuřecí. Sója poskytuje kostem vápník, chrání před zlomeninami a působí dokonce proti nádorovým bujením.
Neříkejte, že vám není po chuti, s česnekem je velmi zdravý a když na jaře posbíráte kopřivy, budete zdravá jako řípa. Ovlivňuje především tvorbu trávících šťáv.
Obsahují důležité vitamíny (A, B, C, bílkoviny), které jsou pro tělo velmi důležité.
To, že je nesmírně zdravá, je už dávno provařené! My vám to stejně připomeneme. Působí zejména proti rakovině střev a konečníku.
Najdete v nich množství vitamínů A a B, ale také dostatek nenasycených mastných kyselin a olejů.
Na ně také při sestavování jídelníčku rozhodně myslete. Jsou plná karotenoidů (jedná se o látky snižující riziko srdečních chorob). Patří mezi významné antioxidanty, které zamezují stárnutí.
Jen na zelenině určitě nebudete. Dodá tělu živiny, které se nacházejí pouze v mase, a netloustne se po nich.
Je zdrojem vitamínů a minerálů, které zpevňují cévy.
Existuje další řada potravin, na které nesmíme zapomenout, ale o těch se dozvíte zase až někdy příště. Až si budete chtít dát oblíbený řízek s bramborovým salátem, sekněte se a raději si připravte zdravou sóju.
Všichni ji známe, víme, jak sladce chutná, jak špatně pouští jí vytvořené skvrny….
Ale víme také, jak moc je prospěšná a léčivá? Možná jsme slyšeli, že je dobrá na zrak.
V poslední době ji také můžeme poznat jako pomocníka při opalování, jistě jste slyšeli o potravním doplňku Beta karoten. Ale možností využití její léčebné schopnosti je přeci jen ještě víc.
V lidovém léčitelství se její šťáva používá při astmatu, bronchitidě, chrapotu, avitaminóze, celkovém vyčerpání a chudokrevnosti.
Zvyšuje produkci moče, pomáhá při nadýmání a je úspěšná v boji proti ledvinovým kamenům a kolikám.
Karoten, který mrkev obsahuje, chrání průdušky před rakovinou.
Autor:Fendryska
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena