Vaření.czReceptyDomácí těstoviny se smetanovo-česnekovou omáčkou
1 fotografie
Domácí těstoviny se smetanovo-česnekovou omáčkou
Máte doma jen základní potraviny a rádi byste připravili dobrou domácí italskou večeři?
Hodnocení
4.6
/ 5 (11x)
Doba přípravy
30 min
Ingredience
Omáčka
Česnek2 stroužky
Máslo3 plátky
Bílé víno2 dl
Hladká mouka 1 hrst
Smetana ke šlehání1 kelímek
Mořská sůl1 špetka
Pažitka nasekaná1 hrst
Těsto
Vejce1 ks
Solamyl1 hrst
Voda1 sklenka
Hladká mouka 1 hrnek
Mořská sůl1 špetka
Čerstvá pažitka1 hrst
Na ozdobu
Parmazán70 g
Bazalka4 lístky
Podle potřeby
Olivový olej10 kapek
Vařící voda1 l
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme domácí těstoviny. Dáme vařit hrnec vody. Do mísy nasypeme velkou hrst hladké mouky, hrstku solamylu, špetku soli, hrstku sušené pažitky a nalijeme půlku malé skleničky vody. Nakonec přidáme jedno vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto. Pokud by se po čase těsto lepilo, přidáme ještě trochu hladké mouky. Bochánek rozválíme na válu vysypaným moukou na tenoučkou placku, kterou nožem rozkrájíme na nudle 1x5 cm.
Až se voda v hrnci začne vařit, osolíme ji. Vhodíme do ni těstoviny a uvaříme. Slité těstoviny vrátíme zpátky do hrnce. Můžeme k nim přidat i trochu olivového oleje.
Připravíme si omáčku. V rozehřátém hrnci necháme rozpustit máslo. Přisypeme k němu hladkou mouku a vymícháme hladkou jíšku. Vlijeme do ní 2dl bílého vína. Stále mícháme, až vznikne řídká kaše, do které pak nalijeme smetanu ke šlehání. Dál mícháme. Omáčku ochutíme pažitkou a po vypnutí i dvěma stroužky rozmačkaného česneku a mořskou solí.
Těstoviny přendáme na talíř, přelijeme omáčkou, posypeme parmazánem a ozdobíme čerstvou bazalku. Domácí těstoviny se smetanovo-česnekovou omáčkou ihned podáváme.