Mušle neboli slávka jedlá patří mezi delikátní mořské plody, jejichž konzumaci musí předcházet důkladné očištění. Patří ke středomořským delikatesám, které si my, Češi, rádi dopřejeme jednou za rok na dovolené, ale zařadit je do běžného jídelníčku se zatím většina z nás zdráhá.
Mušle jsou přitom doslova napěchované vitamíny a minerály, které prospívají našemu srdci, cévám i kloubům. Nemají sytící funkci, jsou považovány spíše za chuťovku. I u nás je můžeme sehnat ve vysoké kvalitě a za přijatelnou cenu, proto doporučujeme dopřát si tuto specialitu častěji, i když k tomu nebude zrovna k dispozici výhled na moře.
Mušle jsou zdrojem těch nejkvalitnějších bílkovin, neobsahují téměř žádné kalorie, tuk ani cholesterol. Chovají se přímo na mořském dně, nebo zavěšeny na pevných lanech připevněných ke dnu. Rostou zhruba rok, během té doby se několikrát odebírají a znovu zavěšují, aby získávaly více prostoru pro svůj růst. Velkým dodavatelem mušlí je zejména Holandsko, kde začíná sezóna mušlí na začátku července. Mušle jsou dostupné v několika velikostech. Po výlovu jsou ve velkých přepravkách převáženy do tržnic, restaurace a hotely bývají zásobovány pytli o váze až patnácti kilogramů. I k nám se už díky propracovanému logistickému systému dostávají mořské plody a ryby už během několika hodin od výlovu.
Slávky jsou nejdůležitějším artiklem nizozemského chovu měkkýšů. Je kladen velký důraz na jejich kvalitu, tedy i na kvalitu prostředí, ve kterém vyrůstají. Mezi největší trhy určené pro jejich prodej v Evropě patří Belgie a Francie. Slávky jsou chuťově vynikající a velmi zdravé, obsahují ve značném množství jod, selen, měď, železo, vápník, fosfor aj. Jejich pravidelnou konzumací si zajistíme významné obohacení zdravé životosprávy. A jak vlastně správně očistit slávky před samotnou přípravou? Není to nijak složitý proces, ale je naprosto nezbytný.
· Slávky ponoříme do studené vody a přidáme sůl, čímž dojde k samovolnému vypuštění písku a nečistot ze skořápek.
· Skořápky, které zůstávají otevřené i poté, co na ně mírně poklepete, jsou patrně mrtvé. Vyhoďte je spolu s těmi, které jsou viditelně poškozené.
· Slávky jednu po druhé očistěte nožem, zbavte je nečistot a spojovacích vláken (ve skořápkách bývají zbytky šňůr, na které jsou v moři připoutány).
· Takto očištěné mušle znovu řádně propláchněte v čisté vodě.
Na délku samotného vaření či napařování mušlí je třeba dát velký pozor a držet se daného receptu. Příliš dlouhá příprava způsobí, že mušle ztratí svou jemnost, ztvrdnou a budou na skus příliš gumové. Zároveň je nutná dostatečná délka vaření, abychom předešli riziku onemocnění z nedovařených mušlí. Doporučená délka vaření či napařování je pět minut při 60°C. Uvařené mušle, které zůstaly neotevřené, bude lepší zahodit, obvykle jsou znehodnocené. Takto uvařené mušle ihned podáváme.
Mušle jíme rukama. Začneme obvykle tak, že vyprázdníme první mušli a pomocí její lastury pak vyjídáme ty ostatní. Mušle se vychutnávají pomalu, zapíjíme je obvykle kvalitním chlazeným bílým vínem. Mušle mohou být i předem povařené ve víně. Mušle se jedí většinou bez přílohy, jako chuťovka k dobrému vínu. Nezřídka se však podávají s čerstvým salátem nebo bílým pečivem, můžeme je také namáčet do nejrůznějších dipů a pikantních omáček. Pokud jde o jejich skladování, živé mušle uchováváme v chladničce, ne v mrazáku, a to až do doby zpracování, které by mělo nastat co možná nejdříve.
Příprava mušlí skutečně není nijak složitá, a přitom s nimi můžete dosáhnout skutečného wow efektu. Kromě salátů se mušle, stejně jako například krevety, skvěle hodí i do rýže nebo těstovin. Svým hostům tak můžete jednoduše připravit například italské rizoto s mušlemi a bazalkovým pestem, pikantní špagety s houbami a mušlemi připravenými na pánvi Wok, paellu s mušlemi, mořskými plody a chorizem, jako předkrm se budou skvěle hodit slávky jen tak na páře, s kurkumou a citronovou trávou. Stejně tak dobře však můžete přidat slávky do rybí polévky po provensálsku, dají se dokonce i zapékat či grilovat.
Slávky s červenou řepou a bramborovými gnocchi
(doba přípravy 90 min)
Pečené slávky na borovicovém jehličí
(doba přípravy 30 min)
(doba přípravy 60 min)
Mušle neboli slávky u nás dostanete mražené, konzervované, ale i čerstvé – živé. Ty živé jsou samozřejmě nejlepší a docílíte s nimi skutečného chuťového požitku. Dají se sehnat v supermarketech se sortimentem mořských ryb, ale i ve specializovaných rybárnách, kde si můžete pořídit ryby i mořské plody dle vlastního výběru na objednávku. Kvalita a čerstvost je při nákupu tohoto sortimentu zásadní, proto se o ní nebojte v daných prodejnách informovat.
Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte
Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena