Přestože je k dostání zelenina všeho druhu, ta ze zahrádky nás potěší nejvíce. Pokud ji nestačíme spotřebovat čerstvou, není nic jednoduššího než ji zamrazit - rajčata i papriky.
Při zmrazování papriky vybíráme jen dobře rostlé a na pohled i dotek pevné plody. Před zpracováváním je omyjeme pod tekoucí ledovou vodou, osušíme a podél stopky obřízneme kruh. Vyjmeme střed i se semínky.
Papriku celou (později určenou k plnění) nepředvařujeme, vložíme ji do mikrotenového sáčku a zamrazíme. Takto nám vydrží až 3 měsíce. Papriku později rozmrazujeme v lednici nebo při pokojové teplotě a dále používáme. Papriku lze zamrazit i naplněnou, nejčastěji masovou směsí, a rozmrazovat jako téměř hotové jídlo. Doba skladování plněné papriky je však o měsíc kratší.
Papriku předem očištěnou a nakrájenou je třeba předvařit, stačí 2 - 3 minuty. Převařenou papriku scedíme, necháme zchladit a po osušení ji plníme do mikrotenových sáčků. Předvařená paprika určená přímo do pokrmů nám vydrží v mrazáku po celý rok. Nakrájenou papriku přidáváme do jídel nerozmrazenou, hodí se do guláše, leča, k dušenému masu apod. Nehodí se k použití do salátů, tam přecejen lépe chutnají čerstvé plody.
Mrazení rajčat není příliš časté, ale i takto můžeme nadúrodu zpracovat a později při vaření použít. Rajčata zmrazujeme celá, pouze omytá, osušená a zbavená stopky. Rajčata před mrazením rozdělíme podle velikosti oddělená od sebe je poklademe na talířek, kde je krátce předmrazíme. Až poté je plníme do sáčků nebo krabiček a mrazíme. Vydrží nám až 12 měsíců.
Před použitím necháváme rajčata volně rozmrazit. Zbavíme je slupky a tepelně je zpracováváme do různých pokrmů. Mrazená rajčata se taktéž nehodí na přípravu čerstvých jídel - salátů, zato je užijeme do zapékaných a dušených zeleninových pokrmů.
Rajčata můžeme mrazit i v jiné formě. Když je po omytí vložíme do vroucí vody, sloupneme, nakrájíme a necháme krátce podusit. Po zchlazení je plníme do kelímků (třeba od jogurtu, hořčice, marmelády, apod.) a mrazíme. Připravíme si tak rajčatový protlak, který opět při zařazování do pokrmů nerozmrazujeme. Doba skladování rajčatového protlaku je až půl roku.
Rajčatový protlak nemusíme užít jen k přípravě rajské omáčky, hodí se k dochucování ryb, salátů, k výrobě domácího dresinku, k potření pečiva, k dochucení těstovin v podobě lehké a zdravé omáčky. Záleží jen na fantazii, kterou do vaření vkládáme.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena