
Masák, růžovka, muchomůrka růžovka… říkáme jí různě, ale když ji najdeme v lese, víme, že si doma můžeme přichystat poklad. Růžovky nečeká žádný trojobal, ani omáčka nebo polévka. Nejchutnější a zároveň nejjednodušší jsou růžovky na kmíně! Stačí trocha sádla, kmín a sůl. K tomu chleba a kouzlo je dokonáno.
Když je nečervavých růžovek opravdu hodně můžeme je přidávat do houbového guláše i do kulajdy. I když jde o poměrně aromatickou houbu, v podobných pokrmech se mezi ostatními trochu ztrácejí. Samotné masáky na kmíně dávají své výrazné chuti opravdu vyniknout.
Jednoduché opečené růžovky se hodí jako předkrm, k pivu nebo jen tak na stůl, když je houbařská sezona v plném proudu. Stejným způsobem můžeme připravit i bedly na kmíně.
-> Co připravit z bedel? Uvařte polévku, zapečte je nebo udělejte tatarák
Postup:
-> Jak na houbové řízky? Vedle hřibů můžete smažit i růžovky, bedly nebo pýchavky
Bedly a růžovky se před restováním často loupou, protože je jejich chuť jemnější. Když je neoloupeme, můžeme pak při jídle v puse cítit nepříjemné „slupky“, které mohou být i nahořklé a kazí celkový dojem, zvlášť, pokud je opékáme na rychlo. U mladých hub to však nutné není.
Oloupáním houbu také často zbavujeme zároveň nečistot z lesa. Pokožka klobouku je jemně vláknitá a špatně se čistí kartáčkem. Sloupnutím tenké vrchní vrstvy odstraníme vše, co do pusy nepatří.
Houbové recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena