Mango je velmi oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje v mnoha podobách a mnoha světových kuchyních, na sladko, ale i na slaný způsob. Mango je sladké, šťavnaté, voní dálkami a exotikou. Když se zakousneme do manga, jeho chuť nás přenese na vysněnou dovolenou, přímo do horkého písku pod palmami. Máte to s mangem podobně? Pak se o něm s námi pojďte dozvědět trochu víc.
Existuje mnoho různých druhů manga, liší se barvou, tvarem, chutí i velikostí semen. Máte ho raději čerstvé, sušené, nebo snad lyofilizované? Ať tak nebo tak, možná jste netušili, že je příbuzné s kešu oříšky. Zanechalo také výraznou stopu v asijské historii a je považované za symbol lásky a plodnosti. Mango právem patří mezi superpotraviny, je plné vitamínů a minerálů, posiluje imunitu, pomáhá s hubnutím, trávením i uklidněním nervů, a kromě toho všeho působí i jako afrodiziakum.
Hodí se výborně do ovocných salátů, ale můžete se s ním setkat i u grilovaných či zapékaných druhů pokrmů. Možná už jste někdy ochutnali i naprosto neodolatelnou zmrzlinu z manga, nebo lahodný exotický koktejl, kde bylo mango jednou z hlavních ingrediencí. Sušené plátky manga jistě znáte, ale věděli jste, že se mango také zavařuje? No jistě! Co třeba přesnídávka z manga, pikantní mangová marmeláda nebo mangové chutney? Jeho sladká chuť je dokonalým kontrastem k pikantním až pálivým pokrmům. Za zkoušku by určitě stálo také například asijské kuřecí kari s mangem, nebo thajský mangový salát s krevetami. V Japonsku přidávají mango i do sushi. Neodolatelné jsou pak bezpochyby mangové dezerty, například v kombinaci s hořkou čokoládou, se zmrzlinou ale i s jinými druhy ovoce.
Zralé mango je na dotek měkké, při rozkrojení by z něho však neměla vytékat šťáva, v takovém případě je už totiž přezrálé. Před konzumací je třeba mango oloupat a vyjmout pecku. V čerstvém stavu by se mělo podávat chlazené. Mango může být sladkou tečkou i samo o sobě, podává se často rozpůlené, nebo nakrájené na plátky či kostičky, kdy podle etikety použijeme malou dezertní vidličku. Pokud chcete sami podávat mango svým hostům, třeba jako lehký dezert po zahradním grilování, nejdříve je dobře omyjte vlažnou vodou, osušte a oloupejte slupku škrabkou. Mango má tvar oválu, který je z jedné strany širší a zploštělý. Širší strany opatrně odřízněte těsně u pecky a položte na prkénko. Poté mango nakrájejte na širší plátky, prkénko otočte a znovu krájejte tak, aby vznikly kostky. Pak odřízněte zbylé dva tenčí boky manga od pecky, a i ty nakrájejte na kostky. Krájení manga však existuje hned několik způsobů a dobře nakrájet mango se považuje za kulinářské umění. Místo toho, abyste nejprve mango oloupali, nechte slupku na svém místě a nakrájejte části manga jen podél pecky. Dužinu nakrájejte na čtverečky až ke slupce, ale neprořízněte ji. Otočte mango naruby a roztlačte kostky ovoce od sebe. Odřízněte od kůry a podávejte.
Věděli jste, že 200 g čerstvého manga obsahuje celou doporučenou denní dávku vitamínu C? Kromě toho mango obsahuje také betakaroten a vitamín A, spolu s významnými antioxidanty, které chrání naše buňky před oxidačním stresem, záněty a celou řadou degenerativních onemocnění. Snižuje riziko cukrovky či rakoviny. Velmi oblíbené je v sušené podobě. Sušené či lyofilizované (mrazem sušené) mango je zdravá a lahodná svačina, zároveň jde o skvělý zdroj vitamínů a rostlinných bioaktivních sloučenin. V sušené podobě je největším soupeřem manga ananas. Nejkvalitnější jsou sušené plody manga z Thajska, zůstávají dlouho šťavnaté, měkké a mají příjemně sladkou chuť. Ve svém volném čase si můžete dopřát tuto zdravou svačinku i v podobě mangové tyčinky. Jednou porcí sušeného manga (30 g) doplníte i denní dávku manganu.
Věděli jste, že mango si můžete zkusit sami vypěstovat, a to jednoduše z jeho pecky? Pecku důkladně očistěte od dužiny, a odstraňte tvrdý vláknitý obal, který ji chrání. Pecka čili semeno však vyžaduje opatrnou manipulaci, aby se nijak nepoškodilo. Pecku nechte asi dvě hodiny nabobtnat ve vlažné vodě a pak ji opatrně ostrým nožem rozevřete. Po odstranění obalu můžete semeno vykoupat ve slabém roztoku hypermanganu. Dostatečně velký květináč naplňte kokosovým substrátem a semeno umístěte asi tři centimetry pod povrch. Vyklíčení se dočkáte asi za jeden až tři měsíce. Po celou dobu musí být substrát vlhký tak akorát a teplota by se měla držet mezi 25 až 30 °C. Pecku z manga však můžete využít i jinak. Dejte ji do čisté vychlazené vody a nechte louhovat alespoň třicet minut. Z bio manga můžete přidat i slupky. Nakonec přidejte například pár mražených borůvek, malin nebo jahod a získáte lahodný, osvěžující a zdravý drink (nejen) pro dny plné slunce.
Videorecept: Mango smoothie - rychlá snídaně či svačinka, která vás postaví na nohy!
Jednoduchý videonávod na čerstvé smoothie, které dobře zasytí a postaví vás na nohy i po probdělé noci. Bonus navíc - příprava je velmi rychlá a nezabere víc než pár minut. Postačí zralé mango, banány a granola, což je zárukou dostatečného přísunu vitamínů na celý den.
Videorecept: Domácí mango granola podle Anny
Domácí granola jde vytvořit bez cukru a bez vloček. No a dokonce i s chutí manga. Mrkněte, jak na to! Návod najdete v našem videoreceptu a je víc než snadný.
Videorecept: Vegan mango donuty podle Anny
Je to tak, i donuty se dají udělat ve zdravější variantě! Tady máte moji variantu, která je za mě nejzdravější a nejchutnější, co se mi kdy povedla udělat.
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena