K voňavé a lahodné odpolední letní kávě na vysluněné lavičce pod rozpáleným slunečníkem je pro mnohé nezbytný také lákavě vyhlížející dezert.
V době sklizně letního ovoce se nabízí v mnoha kavárnách a cukrárnách, ale také v příjemných zahradních restauracích dezerty s čerstvým ovocem.
Čerstvé ovoce již dozrálo a pokud si přejeme vylepšit nabídku něčeho lákavého a dobrého ke kávě nebo osvěžujícímu čaji i našim domácím hostům či svým nejbližším, pak je nejvyšší čas prolistovat kuchařky s recepty pro letní pohodu. Možných dezertů se nabízí velká řada v jakémkoliv sborníku receptů, chce to přesto ještě trochu fantazie a také mít čerstvé ovoce v mísách na stole.
Je to vlastně stejné každý rok, s létem a ovocem se nabízejí stejné dezerty. Obměňují se pouze varianty, a to podle toho, jaké ovoce máme právě k dispozici. Je však možné je vylepšit a podle fantazie zpestřit dalšími surovinami nebo mírně odlišným způsobem přípravy. Dnes se nabízí stále více exotického ovoce, které je na našem trhu k dostání za celkem přijatelné ceny a mnohdy i po celý rok. Ale právě v létě, kdy je horko po celý den a ovoce je zárukou částečného občerstvení a povzbuzení, kdy právě ovoce je zároveň dostupnější a lákavější a k dostání je ho spousta také na našich zahradách, podávají se v kuchyních ve větší míře dezerty s voňavým čerstvým ovocem. Ty chutnají nejen dětem, ale také dospělým. Jsou vždy zárukou úspěchu u strávníků, a to bez ohledu na to, podávají-li se jako samotné dezerty nebo dokonce jako hlavní chod.
Jakmile dozrají třešně, objeví se na talířích vynikající třešňová bublanina. Verzí je několik, od "falešné třené" po lívancové těsto zasypané třešněmi. Možná je vhodné přidat misku čerstvých třešní pro zjemnění chuti, pro doplnění.
Jahody, třešně, višně, maliny, rybíz a nakonec i borůvky nebo mírně s cukrem či s medem rozvařené meruňky nebo broskve - to jsou možné varianty náplní a omáček k palačinkám. Když palačinky navíc doplníme sladkým tvarohem nebo kysanou smetanou, dostaneme nejen báječný letní dezert, ale také kalorickou bombu. Proto bychom neměli takové dobroty servírovat každý den, ale opravdu jen výjimečně, jen pro zpestření letního jídelníčku a využití nabízeného ovoce.
V parném létě více vyhledáváme i mražené nebo chlazené krémy a zmrzliny. Také pro ně lze využít maximum letního ovoce. Pro domácí přípravu použijeme tvaroh nebo smetanu, k oslazení med raději než cukr, vanilku a šťávu z citronu. Když k této směsi přidáme rozmixované ovoce a vše ve formě vychladíme nebo zamrazíme, určitě se nejeden člen rodiny bude ptát, kdy už se bude dezert servírovat.
Jistě každý, kdo dezerty připravuje, má svůj oblíbený recept, svou inspiraci a fantazii. V letním čase však využít v největší míře čerstvé ovoce je namístě. Kompoty, které připravíme ze zbývajícího, ponecháme na zimní období. Osvěží nás sice méně, ale určitě si při nich zavzpomínáme na báječné letní dezerty.
Zkuste prověřené recepty na oblíbené dezerty
Lehký ovocný dort s tvarohem
(doba přípravy 1 hod )
Trifle s letním lesním ovocem a rýžovými silouette
(doba přípravy 30 min )
Dezert z mražených malin
(doba přípravy 15 min )
Ostružinová Charlotte Royal
(doba přípravy 1 h 15 min )
Foto: Pixmac.cz
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena