Recept na křehký linecký koláč
1) Příprava surovin.
Na linecký koláč si připravíme 500 g hladké mouky, 4 žloutky, 150 g cukru moučka, 1/2 citronu, 1 špetku soli a 320 g másla.
Dále budeme potřebovat rybízovou či jinou kyselkavou marmeládu, hladkou mouku na vál a cukr moučka na ozdobu.
2) Mouku prosejeme na vál, stejně tak moučkový cukr a špetku soli. Doprostřed uděláme důlek, přidáme rozklepnuté žloutky, na kousky nakrájené změklé máslo a šťávu vymačkanou z půlky citronu.
3) Vše zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.
4) Těsto rozdělíme na 2 poloviny a vyválíme na plát o velikosti plechu.
5) Jeden plát opatrně (pomocí válečku) přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.
Přebytečné okraje seřízneme.
6) Těsto na plechu potřeme marmeládou (rybízová, višňová apod.).
7) Druhý plát maličko vykrájíme pomocí malých vykrajovaček a vykrojené tvary si uchováme na ozdobu.
8) Plát těsta přesuneme na marmeládou namazaný plát a dozdobíme vykrojenými tvary.
9) Linecký koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut do zrůžovění.
Po upečení necháme koláč vychladnout a pocukrujeme.
10) Křehký linecký koláč nakrájíme na kostky a podáváme k čaji i kávě jako sladké pohoštění.
Linecký koláč a finanční náročnost
Za máslo, mouku, cukr a citron si započítáme 90 Kč. Žloutky nás vyjdou na 15 Kč. Marmeláda na 20 kč. Linecký koláč tak upečeme za 125 Kč.

Zkuste i další recepty z lineckého těsta:
Linecký koláč s tvarohem a čokoládou
(doba přípravy 1 hod )

Linecký koláč s jahodami
(doba přípravy 1 hod )

Hruškový koláč s čokoládou
(doba přípravy 1 hod )
