Ať už jste odpůrci chemie, nebo jste jen zapomněli koupit barvy na vajíčka, máme pro vás tipy, kterak si poradit z domácích zásob.
Některé z barev jsem osobně vyzkoušela a o výsledku se můžete přesvědčit v receptu na Barevná vajíčka. Apeluji na dokonalé odmaštění vajíček v octové vodě, případně jejich umytí pomocí houbičky a přípravku na mytí nádobí. Jinak se slibných výsledků nedočkáme. Bohužel jsem odmašťovací část podcenila, ale do Velikonoc to jistě vylepším.
Pokud chceme mít ve velikonočním košíčku plnou paletu barev, vyzbrojme se kysaným červeným zelím, slupkami z červené a bílé cibule, červeným vínem, kari kořením a kávou. Jemných odstínů docílíme ponořením vařených vajec do hotových roztoků, pokud chceme intenzivnější barvy, vaříme vajíčka spolu s roztokem. Lepší barvící schopnosti obstará také ocet.
Jemné žluté barvy docílíme pomocí koření kurkuma, případně směsi kari. Asi 2 lžíce koření stačí rozmíchat v půl litru teplé vody a vajíčko do roztoku ponořit asi na 15 minut. Intenzivnější žlutou získáme, když vajíčko povaříme ve vodě s hnědými cibulovými slupkami. Čím déle vajíčko budeme vařit, tím intenzivnější žlutooranžovou barvu získáme.
Nejkrásnější oranžovou barvu získáme opět z odvaru z hnědých cibulových slupek. Lze přidat i trochu slupek červených a získáme opět o něco jiný odstín.
Uvádí se, že červenou barvu vajíčka získají díky červené řepě, museli bychom ale mít čistou šťávu. Pouhým odvarem se mi vajíčka obarvit nepodařilo. Stoprocentní úspěšnost však zaznamenáme díky červeným cibulovým slupkám.
Růžový odstín získáme buď kratším vařením v červených cibulových slupkách, nebo díky borůvkám. Dá se použít kompot nebo mražené plody. Je dobré je rozmixovat, svařit a povařit v tekutině i vajíčko.
Hnědooranžovou barvu získáme delším vařením a luhováním v hnědých cibulových slupkách. Přirozený hnědý odstín dodá vajíčku též silná káva nebo čaj.
Fialovou barvu vykouzlí na bílých vajíčkách červené víno. Vajíčka v něm můžeme vařit a pak je ještě raději několik desítek minut necháme ve vínu odstát, až bude mít vajíčko požadovaný odstín.
Věřte nebo ne, ale modrou barvu vajíčka získají díky červenému zelí. Můžeme použít neředěnou šťávu z kysaného zelí a vajíčka ve šťávě máčíme i několik hodin.
Uvádí se, že zelenou barvu obstará mletý kmín a čerstvá tráva. Mě se bohužel ani jedno nepodařilo. Kmínu zřejmě musí být velké množství. Tráva pravděpodobně ještě neměla po zimě dost zeleného barviva. Řešení, jak získat zelenou barvu, je však jednoduché. Vajíčka nejprve obarvíme v roztoku kari a poté je ponoříme do šťávy z červeného zelí.
Nemáme-li speciální barvy na vajíčka, máme ještě další možnostit, jak si poradit. Slušně barví i potravinářské barvy s troškou octa. Pokud chceme barvit vyfouklé skořápky, můžeme použít i velmi dobře barvící desinfekce. Ty navíc zakryjí i fleky z vajíček, která se nám špatně obarvila. Ovšem tuto činnost rozhodně nepřenechávejme dětem, tyto roztoky jdou obtížně z čehokoliv vyčistit. Například oranžovou barvu získáme betadinem, fialovou genciánou, červenou kastelánkou.
Jak barvíte vajíčka po domácku vy? Máte ještě nějaká osvědčená přírodní barviva? Dejte nám vědět v diskuzi, jistě vaše rady mnozí čtenáři uvítají.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena