Historie kmínu
Pro svou aromatickou vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Kmín je dvouletá rostlina. Roste planě na našich lukách v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Kmín se samozřejmě pěstuje i u nás, prakticky ve všech zemích střední Evropy i jinde. Kmín je jedním z vůbec nejstarších koření.
Vzhled a vůně kmínu
Existuje kmín římský - Cumin a kmín černý - Černucha. Podle druhu se i různě používá v kuchyni. Vzhledově je semeno asi 4 mm dlouhé na obou koncích zašpičatělé. Má tmavě hnědou až černou barvu a občas je světlé podélně žíhané. Chuť kmínu je různá. Kmín římský má silnou, kořeněnou a sladkou vůni s trochu hořkou a ostrou chutí. Kmín černý má málo aroma, ale když se rozemne mezi prsty, voní po pepři. Kmín můžeme koupit celý, drcený nebo mletý na jemný prášek.
Léčebné účinky kmínu
Sbíranou částí je samozřejmě plod. Ten obsahuje silice (asi 3 - 7 %). Díky nim působí kmín také antibateriálně.
Kmín je často používán k léčbě plynatosti, nechutenství a střevních potížích. Pomáhá také při bronchitidě. Používá se i k potlačení pocitu naplněnosti, neboť pomáhá při trávení "těžkých" masitých pokrmů. Kromě toho působí kmín proti křečovitým žaludečním a střevním problémům. Pomáhá od nervů způsobeným srdečním a žaludečním potížím.
Použití kmín v kuchyni
Díky své dostupnosti a levnosti patří kmín k nejpoužívanějším českému koření. Kmín se používá se ke kořenění brambor, přidává se do zelí, kapusty, do polévek, omáček, k rybám, tučným pokrmům a při pečení mas a také ryb. Bez kmínu není dobrý žitný chléb. Dále kmín najdeme v zeleninových, rýžových a luštěninových jídlech. Kromě své nepostradatelnosti při vaření brambor by kmín neměl chybět v houbových pokrmech.
Kmín se také používá ke zdobení domácích tyčinek z listového těsta nebo při konzervaci zeleniny. Nemalé oblibě se těší také kmínové likéry - kmínky.
Skladování kmínu
Koření je nutné chránit před světlem, vzduchem a vlhkostí. Vhodným místem pro jeho uskladnění je kuchyňská skřínka. K jeho uchovávání se vedle speciálních kořenek hodí i vzduchotěsné nádoby ze skla nepropouštějící světlo, pokud možno se šroubovým uzávěrem.
Kmín můžeme také zakoupit rovnou v originálních dózičkách. Kmín je dobré uchovávat vcelku a namlít jej až těsně před použitím. Ideálním pomocníkem se stane v takovém případě mlýnek nebo kořenka s přímo zabudovaným mlýnkem.
Jak často doma používáte kmín?
Foto:
Profimedia.cz