Když vaří táta: Narozeninové menu

Když vaří táta: Narozeninové menu

Iveta slaví narozeniny, takže nastane vítaná příležitost připravit milé kamarádce a cukrářce nějaké překvapení.

7479×

Součástí slavnostního menu budou krevety v těstíčku. Jihoasijské krevety v těstíčku z mouky, vajec, minerálky, dvoubarevného sezamu a mletého kokosu doprovodí oblíbená kombinace omáček z limetkové šťávy a třtinového cukru, chilli a rybí omáčky.

Martin diváky také seznámí s "peruánskou rýží". Quinoa představuje jednu z nejstarších obilnin Jižní Ameriky, kde byla pěstována a pro své nutriční hodnoty vysoce ceněna Inky. Prý dodávala indiánům takovou sílu, že jim tuto plodinu španělští dobyvatelé zakazovali pěstovat.

Špagety carbonara jsou vedle pasty pomodoro a aglio olio asi nejznámějším italským receptem na těstoviny. Neobjedeme se bez slaniny, parmazánu, česneku a vajec, Martin přidává i smetanu, jako to dělají na severu Itálie na rakouských hranicích. Tento zlepšovák, kdy do smetany přidá hned vejce a parmazán a na pánvi vše nechá prohřát, je pro děti bezpečnější - žádná salmonela nehrozí a pasta je vláčnější.

Na salát z grilovaného avokáda použijeme výjimečné tvrdé kusy hruškovce. Plody si oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na měsíčky a s aromatickým čerstvým ovčím sýrem, citronovou šťávou, feferonkou a tymiánem zapečeme pět minut pod grilem. Uvařenou quinou i avokádo necháme vystydnout. Se směsí natrhaných zelených salátů Martin vykouzlí zdravý a nevšední salát.

Taštičky s kozím sýrem mají náplň ze sušených rajčat, která nejprve scedíme. Okapaný kozí sýr přijde rovnou do těsta, zralý váleček s ušlechtilou plísní nakrájíme na menší kostičky, které přijdou také do nádivky s pažitkou. Taštičky upečeme v troubě asi čtvrt hodiny dozlatova.

Skoro bleskové tiramisu dělá Martin s italským vínem marsalou, které přidá do kávy na máčení cukrářských piškotů. Do krému Jakub zašlehá mascarpone i třicetiprocentní smetanu, vanilková semínka. Martinův recept se obejde bez syrových vajec, ovšem bez pořádné vrchní vrstvy kakaa nikoliv! I když je tento nepečený moučník rychlovka, musí si odpočinout hodiny v lednici.

Tipy a triky:

Když spojíme palec a ukazováček, vzniklé kolečko představuje porci.

Estetické špagetové hnízdo utvoříme na naběračce s pomocí točení větší vidličky.

Při přípravě quinoy dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoy na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet, vaření zabere do 15 minut.

Křehké těsto na taštičky necháme před válením chvíli odležet v lednici. Pracovní plochu i váleček si nezapomeneme vysypat moukou.

Taštičku si vykrojíme skleničkou s větším průměrem. Po naplnění přehneme, okraj zpevníme i spojíme vidličkou a potřeme mašlovačkou či štětečkem a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Krevetám necháme při loupání poslední článek s ocáskem, abychom ji měli za co uchopit. Menší nemusíme odstraňovat střívko, tygří krevety musíme zbavit trávicího traktu.

Těstíčko je hezky nadýchané, když místo vody přidáme minerálku s bublinkami. Potřebujeme hutnější těsto, aby pěkně drželo.

Mascarpone můžeme použít také místo parmazánu a másla do italského rizota.

Nenechte si ujít další díl pořadu Když vaří táta již v neděli 4. listopadu v 18.00 na Prima family!

Zdroj: iPrima.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena