Josta - drobné ovoce na našich zahradách

Josta - drobné ovoce na našich zahradách

Zajímavé a možná ne příliš pěstované ovoce na našich zahradách. Přesto jde o druh ovoce, které stojí za pozornost.

27325×

Po téměř čtyřech desítkách let usilovné pěstitelské práce se podařilo Dr. Ervinu Bauerovi zkřížit dva druhy drobného ovoce, které se sice podobají trochu svou kulatostí, ale jinak jsou zcela rozdílné.

Kříženec dvou různých druhů

Květenství nového druhu má rozdílné počty chromozomů, a to vytváří někdy těžko překonatelnou bariéru při křížení. Přesto Dr. Bauer vyšlechtil křížence angreštu a černého rybízu. Keřík po dlouhém úsilí začal rodit ovoce, které má tmavě fialově černou barvu, velikost téměř jako odrůdy s většími plody angreštu a chuť a výskyt hodnotných prvků a vitamínů jako kombinace obou křížených druhů - angreštu i černého rybízu. Nový druh dostal název josta.

Josta v našich zahradách a kuchyních

Kdo má na své zahradě keříček josty, pak ví, že jde opravdu o zajímavé ovoce. Není tak kyselé jako angrešt, není tak drobné jako rybíz. Jen jeho chuť nám oba druhy ovoce připomíná. Význam tohoto druhu pro naši kuchyni je pak obdobný - lze jíst ovoce čerstvé a zachovat v něm tak všechny důležité látky a vitamíny, lze ho také kompotovat nebo zamrazovat. Milovníci domácího vína z ovoce, které si pěstujeme na zahradách, mohou připravit také z josty výrazné a sladké víno se zajímavou chutí. Je možné toto ovoce přidat v menší dávce i k naloženým samotným třešním nebo k červenému rybízu - zvýrazní se tak chuť druhu vína.

Blahodárná chuť a význam obsažených látek pro člověka

Jaké vitamíny předal právě černý rybíz novému kříženci? Stačí si jen uvědomit, čím je černý rybíz pro člověk důležitý, pak i josta bude neméně důležitá.

Černý rybíz

Jako kulturní ovocná dřevina byl znám už v 16.století. O dvě století později byl šířen ve Francii a v sousedních státech na severu jako léčivá rostlina, zejména pro listy. Léčebná moc se mu přisuzovala proti uštknutí jedovatým hmyzem a plazy, proti zimnici, bolení hlavy a zubů, proti lišejům, spáleninám a opařeninám. Také se podával při bolestech a nemocech žaludku, srdce a jater, proti průjmu, choleře apod. Z rybízu se připravovala šťáva, sirup, rosol. Listy, mladé výhonky a bobule byly a jsou užívány jako prostředek močopudný a potopudný, proti vodnatosti, dně, uštknutí hadů a kousnutí vzteklých psů. Bobule pak také jako prostředek, který podporuje trávení. V plodech černého rybízu a tím i v plodech josty se vyskytuje velký obsah vitamínu C. Vysoce aktivní koncentrát tohoto vitamínu získáme zahuštěním šťávy z černého rybízu provařením a odpařením. Vitamín P - rutin - je v černém rybízu bohatě zastoupen. Jeho využití je zejména při poruše propustnosti krevních kapilár, při většině infekčních nemocí a při mnohých chronických chorobách (žloutence, revmatismu, očních chorobách). Dále při podávání léků oslabujících cévy nebo při dlouhotrvajícím působení záření na organismus (rtg paprsky, apod.) se zvyšuje nabídka vitamínu P. Tento vitamín také snižuje stařeckou křehkost kapilár, zeslabuje mozkové krevní výrony a zabraňuje jejich vzniku. Vitamín A je významný pro růst organismu, jeho provitamín karotin je obsažen právě v rybízu. Také komplex vitamínu B není zanedbatelný. Pokud jde o nerostné látky, pak je zde vápník, železo, ze stopových prvků jód.

Černý rybíz

Z vlastní zkušenosti musím přiznat, že když jsem si jako malá mohla vybrat rybíz, který budu otrhávat a potajmu si i strkat do pusy, černý rybíz byl až na posledním místě. Jak ale člověk roste, chutě se mění, získala jsem spoustu užitečných informací a dnes se černému rybízu rozhodně nevyhýbám.

Černý

Recept na rybízový koláč s ovesnými vločkami krok za krokem

Rybízovou bublaninu či rybízový koláč s bílkovým sněhem jste jistě zkoušeli. Máte-li chuť na změnu, vyzkoušejte tento lehce netradiční recept na rybízový koláč z ovesných vloček a banánu.

Recept

Sklízíme a zavařujeme rybíz a angrešt

Červen nám přešel do druhé poloviny a na zahrádkách začínají dozrávat malé barevné kuličky rybízu a větší kuličky angreštu. Větší úrodu lehce zavaříme nebo zamrazíme.

Sklízíme

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz