K Japonsku patří sushi a k sushi patří wasabi. Právě poslední z pojmů si v následujícím článku více ozřejmíme.
Wasabi je název pro japonský křen, který je o poznání silnější než nám známý křen selský. Stejně jako "náš" křen má velmi výrazné aroma, které působí na žlázy v našem nose. Při delším styku se vzduchem však svou sílu ztrácí. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky. K růstu potřebuje mírné teploty a dostatek vody.
Wasabi se dá zakoupit ve formě stejnojmenné pasty, prášku, jenž se ředí vodou, ale také čerstvý. Dokonce se konzumují i křenové listy, z nichž se připravuje pikantní wasabi salát. Chystáme-li se na nákup wasabi, můžeme se setkat se stejnojmennými náhražkami. Pěstování wasabi je totiž velmi náročné a výsledný produkt je tím pádem drahý. V prodávaných pastách nebo prášcích je často wasabi z části nebo úplně nahrazeno obyčejným křenem, pro pikantnost doplněno hořčičnými semínky a barevně doladěno umělými barvivy. Nalezneme-li na obalu nápis hon-wasabi, s největší pravděpodobností se bude jednat o pravou japonskou pastu. Osvědčená je i značka S&B, zda je k dostání i u nás si nejsem úplně jistá.
Jak je již z úvodu patrné, wasabi jistě znají všichni milovníci sushi. Nejčastěji se křenová pasta přidává do "sushi rolády" mezi rýži a rybu, aby jeho aroma nevyprchalo a také aby neutralizovalo nepříjemný rybí pach. Ani japonská specialita sashimi, tedy kousky čerstvé ryby, se bez wasabi neobejde. Často japonský křen můžeme ochutnat i v kombinaci se sójovou omáčkou. Se zelenou pastou to však příliš nepřeháníme, jinak přehlušíme chuť hlavních součástí pokrmu.
Japonský křen dokáže zbavit potraviny bakterií nebo alespoň částečně. Jistě jsme již stačili vypozorovat, že o wasabi se hovoří hlavně v souvislosti s čerstvými, tepelně neupravenými mořskými plody. Ty se poměrně rychle kazí a bakteriemi se to v nich jen hemží. Wasabi se považuje za pochutinu, která různé jedy a mikroorganizmy eliminuje.
Na rozdíl od pálivých chilli papriček se nemusíme bát, že by nám wasabi způsobovalo obtíže při dalším trávení, jeho pikantnost totiž rychle vyprchá.
Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií, což by z něj učinilo poměrně zajímavý doplněk diety, ale již množství o velikosti lískového oříšku by mnohému stačilo.
Zkoušeli jste už někdy wasabi pastu? Jak vám chutnala?
Foto: Profimedia.cz
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena