Kuře Alfredo spojuje šťavnaté kuřecí maso, hedvábně jemnou smetanovou omáčku a dokonale uvařené těstoviny. Kulinářské nadšence si získává jednoduchostí, univerzálností i lahodnou chutí.
Co je kuře Alfredo?
Základem jednoduchého jídla je krémová omáčka Alfredo, která se připravuje z másla, smetany a parmazánu. Ta spojuje těstoviny uvařené al dente a opečená kuřecí prsa.
- Původní omáčku Alfredo vytvořil v roce 1914 Alfredo Di Lelio v Římě jako jednoduché spojení másla a parmazánu s čerstvými těstovinami. Pokrm původně uvařil pro svou manželku Ines, aby povzbudil její chuť k jídlu po těžkém porodu.
- Alfredo Di Lelio své ženě uvařil jednoduché domácí fettuccine se velkým množstvím másla a parmazánu. Po úspěchu u své ženy zařadil Alfredo jídlo do nabídky ve své restauraci pod názvem fetuccine al burro.
- Původní italská verze byla velmi jednoduchá – máslo, parmezán, voda z těstovin a čerstvé fettuccine. Žádná smetana.
- Když se recept dostal do USA, vznikla bohatší, smetanová verze, do které přidává kuřecí maso. Kuře Alfredo vzalo Ameriku útokem ve před sto lety, kdy ji zpopularizoval tehdejší hvězdný hollywoodský pár Mary Pickford a Douglas Fairbanks.
- Dnes patří Chicken Alfredo mezi nejoblíbenější pokrmy v Severní Americe, kde je stálicí na domácích stolech i v restauracích. Jeho příprava je totiž jednoduchá, rychlá a dá se snadno přizpůsobovat.
- Hotovou omáčku Alfredo ve skleničce nabízí v Americe každý supermarket. Jednotliví výrobci a značky se předhánějí v nabídce.
-> Jednoduše a elegantně: Kuřecí prsa na pět neodolatelných způsobů a jak zajistit, aby nikdy nebyla suchá

Recept na kuře Alfredo
Suroviny pro 4 osoby:
- 2 kuřecí prsa
- 20 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 300 g fettuccine nebo tagliatelle
- 150 ml smetany
- 80 g parmazánu (nastrouhaného)
- petrželka, sůl, pepř
Postup:
- Kuřecí maso osolíme, opepříme a opečeme na másle a oleji dozlatova. Vyjmeme a nakrájíme na plátky.
- Ve stejné pánvi krátce osmahneme česnek, přidáme smetanu a trochu vody z těstovin, vaříme dvě minuty.
- Odstavíme z ohně, vmícháme parmazán a většinu petrželky.
- Přidáme těstoviny uvařené al dente, dobře promícháme. Na závěr vložíme pokrájené kuře a servírujueme posypané zbylou petrželkou a sýrem.
-> Jak se dělá sýrová omáčka a jak ji připravit pokaždé jinak

Jak se dá kuře Alfredo upravit?
Vyzkoušejte vegetariánskou verzi s houbami nebo brokolicí.
Vaříte-li veganům, použijte rostlinnou smetanu, olivový olej a veganský parmazán.
Alfredo s krevetami namísto kuřete chutná také báječně!
Připravit můžeme i zapékané Alfredo, kde těstoviny s omáčkou vložíme do zapékací mísy, posypeme sýrem a zapečeme dozlatova.
Uvařte si s námi
Recepty, které by vám neměly ujít:
Těstoviny s kuřetem a sýrovo-špenátovou omáčkou

Kuře tabaka

Tagliatelle s kuřecím masem a sýrovo-žampionovou omáčkou

Italské špagety s listovým špenátem a parmazánem

Kuře s kuskusem
