
Kulajda patří mezi nejoblíbenější české polévky – je voňavá, hustá, jemně nakyslá, plná hub a s dotekem kopru. Podle našeho podrobného návodu ji zvládnete uvařit s jistotou a správnou chutí.
Kulajda je srdcovka, kterou si spousta z nás spojuje s dětstvím, chalupou nebo podzimními houbovými výpravami. Tato jihočeská houbová polévka kombinuje všechno, co od vydatného talíře očekáváme: houby, vejce, smetanu, hladkost, krémovost a výrazné chutě.
Není divu, že si drží místo mezi polévkovou elitou a nechybí ani na jídelních lístcích restaurací. Jen je potřeba ji neuspěchat a dopřát jí čas na přípravu, aby se všechny suroviny hezky propojily.
-> Jak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené
Na kulajdu budeme potřebovat 1 l světlého kuřecího vývaru, 200 g čerstvých nebo sušených hub, 4 větší brambory, 1 kelímek smetany ke šlehání, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 - 3 lžíce octa, 1 svazek kopru, sůl, cukr a pepř podle chuti. Přidáme i kousek másla na orestování hub.

Máslo necháme v hrnci rozpustit, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme jíšku.

K jíšce přilijeme připravený kuřecí vývar a dobře rozmícháme.

Houby očistíme a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky.

Houby krátce orestujeme na rozehřátém másle.

Do připraveného vývaru s jíškou vsypeme brambory a orestované houby.
Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké.

Do kulajdy přidáme smetanu, ocet a podle chuti i trošku cukru.
Kulajdu dobře promícháme a znovu přivedeme k varu. Krátce povaříme a máme hotovo. Nakonec vmícháme nasekaný kopr.

Připravíme si ztracené vejce, počítáme 1 vejce na osobu.
Houbovou kulajdu se smetanou podáváme se ztraceným vejcem a snítkou kopru na ozdobu.

Recepty na houbové polévky, které se mohou hodit:
Houbový krém se smetanou a krutony
Podzimní polévka ze sušených pravých hřibů a lišek
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena