
Domácí kečup si můžeme uvařit přesně podle své chuti – sladší, kyselejší nebo pikantnější. Potřebujeme vyzrálá rajčata, trochu zeleniny na zjemnění a voňavé koření, které dodá kečupu charakter. Množství cukru volíme podle sladkosti rajčat, ocet zajistí správný říz a trvanlivost. Připravte si sklenice, protože tenhle kečup budete chtít mít v zásobě po celý rok.
Domácí kečup má oproti kupovaným kečupům velkou výhodu – přesně víme, co v něm je, kolik rajčat jsme do něj použili a můžeme si ho podle sebe i ochutit.
-> Nejlepší recepty na domácí kečup
Rajčata nakrájíme, krátce povaříme a propasírujeme, abychom odstranili slupky a semínka. Do rajčatového základu pak přijde cibule a česnek pro výraznější chuť, a často také kousek celeru nebo mrkve, které přirozeně osladí a zjemní kyselost.
Do kečupu se běžně se používá nové koření, bobkový list, hřebíček, mletý pepř, hořčičné semínko a špetka skořice pro jemné zaoblení chuti. Nejlepší je vařit koření v plátěném sáčku, abychom ho po vyvaření mohli snadno vyjmout.
Kečup necháme zvolna probublávat do požadované hustoty a plníme do sterilovaných sklenic, kde bez problémů vydrží i několik měsíců.
Na domácí kečup budeme potřebovat 2 kg zralých rajčat, 2 středně velká sladká jablka, 2 větší cibule, 100 - 120 ml 8% octa, 100 g cukru, 1 lžíci soli, 1 špetku mleté skořice, 2 - 3 bobkové listy, 3 - 4 ks hřebíčku, 10 kuliček barevného pepře, 5 kuliček nového koření a 1 lžičku mleté sladké papriky.

Zeleninu očistíme a nakrájíme. Rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na měsíčky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, jablíčka zbavíme jádřince a i se slupkou je také nakrájíme na čtvrtky.

Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce.

K zelenině přisypeme cukr.

Přidáme veškeré koření, sůl a nakonec přilijeme ocet.

Zeleninu vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu. Občas promícháme.

Uvařenou zeleninu na kečup odstavíme, vyndáme bobkové listy, hřebíček a kuličky nového koření.

Zeleninu rozmixujeme a kečup přes jemné sítko propasírujeme.
Propasírování není nezbytně nutné, někomu semínka nevadí.

Ještě horký domácí kečup přelijeme do sklenic, ihned zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut.

Z tohoto množství připravíme přes tři půllitrové sklenice domácího kečupu.


Kouzlo jménem rajská: Jak uvařit tu nejrychlejší, nejsladší, nejlepší polévku?
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Rajčata jako z Toskánska: Usušte si vlastní doma, na výběr máte tři způsoby
Sušená rajčata připravíme i bez drahého vybavení – v troubě, sušičce nebo na sluníčku. Nejde o žádnou vědu, jen je potřeba vybrat správná rajčata a dát jim čas.
Sezóna českých rajčat: Také zbožňujete domácí kečup a rajskou?
Rajčata jsou sice k dostání celoročně, ale nad krásně červená a voňavá rajčata z české úrody není, a v tuto dobu jsou pro naše tělo nejpřínosnější. Užijme si jejich sezónu, připravme si z nich výbornou rajčatovou polévku, omáčku, ale uchovejme si rajská jablíčka také na později - v podobě domácího rajčatového pyré či kečupu.

Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat
Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.

Děti je zbožňují! Špagety s rajčatovou omáčkou v 8 variacích
Mlsné jazýčky dětí umí být pěkné vybíravé! A maminky zvláště v této náročné době musí neustále vymýšlet, co dětem uvařit. Ovšem špagety, to je trefa do černého. Přinášíme vám 8 skvělých receptů na špagety s "červenou omáčkou" a pokaždé trochu jinak.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena