Jak připravit želatinu: Tipy a triky, které se budou hodit

Jak připravit želatinu: Tipy a triky, které se budou hodit

Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Moučníky, dezerty i narozeninové dorty by bez želatiny nevypadaly tak dokonale. Jak na to, aby se opravdu povedla?

115977×

Želatina a její použití nasladko

Želatina pro zhotovení sladkých chuťovek, ovocných i krémových dezertů, dortů a nejrůznějších moučníků, je k dostání v prášku nebo plátcích. Vybrat si můžeme čirou (průsvitnou), která při použití s ovocem pomůže k jeho zafixování, čerstvé plody si navíc udrží krásnou barvu i své místo. K dostání je želatina barevná, nejčastěji se setkáme s červenou. Pokud chceme zaexperimentovat, můžeme čirou želatinu zkusit obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si svůj odstín, tak aby třeba doplnil barvu použitého ovoce. Želatinu přimícháváme i do krémů pro lepší zatuhnutí.

Želatina, lehce třepající se hmota, sice vypadá náročně, ale osvojíme-li si pár fíglů, přijde nám každá další její příprava jako hračka.

Při přípravě želatiny odhoďme strach

Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeném na obalu, může se mírně lišit podle výrobce. V zásadě ale platí, že želatinu necháme nejdříve nabobtnat (asi 30 minut) ve studené vodě nebo ovocné šťávě, kterou slijeme z kompotu. Plátkovaná želatina se doporučuje mírně vymačkat z přebytečné vody. Poté želatinu zahřejeme a necháme zpátky mírně zatuhnout, což činí při přípravě největší problém.

Jak na přípravu želatiny krok za krokem

  • Nabotnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni (doporučuje se do 60 °C). Želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací schopnost!
  • Zahřátou želatinu vmícháme do náplně. Při použití na korpus, musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout, byla by moc řídká a do korpusu by se vsákla.
  • U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít. Pokud by k tomu přecejen došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat. 
  • Když si osvojíme rozpoznání té správné chvíle, kdy lze želatinu použít, můžeme si její chlazení urychlit v lednici.

Recept na průzračný rybízový dezert

Na dezert budeme potřebovat: 2 balíčky červené dortové želatiny, 1 litr rybízové šťávy, 3 - 4 lžíce krupicového cukru, lžíci čerstvé citronové šťávy, čerstvé kuličky rybízu.

Želatinu rozmícháme ve studené rybízové šťávě a necháme nabobtnat. Nádobu dáme do horké vodní lázně a podle návodu na obalu necháme želatinu rozpustit. Během času, kdy želatina chladne, si opracujeme rybíz nebo jiné drobné ovoce. Ovoce vmícháme do želatiny a vlijeme do formy vypláchnuté studenou vodou. Rybízovou želatinu necháme zatuhnout, na talířku pak zdobíme třeba šlehačkou nebo jen kousky ovoce a lístkem máty. 

Foto: Pixmac.cz

Želatinové řezy
(doba přípravy 30 min )

Jahodové řezy s želatinou
(doba přípravy 45 min )

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena