Ke konci prázdnin, kdy už se děti začínají těšit na školu, se naše lesy opět plní houbaři. Začíná podzimní sezóna plná hřibů, bedlí i babek. Chopte se košíku a zkuste své štěstí.
Přes den teploty kolem 20 °C, na noc vlahý deštík a z lesů stoupá mlha? My doma říkáme, že se páří z lesa. Pokud teplé počasí s dostatečnou vláhou trvá alespoň týden - budou houbové žně.
I když je to s podivem, první houby (Shrii-take) začali pěstovat Japonci a Číňané. V Evropě je po mnoho let komerčně pěstován žampion a v posledních desetiletích se rozšiřují pěstírny různých druhů hlív. Pro smrže, lišku, bedlu, hřib a spoustu jiných hub si ovšem musíme zajít do lesa.
Nezapomeňte se připravit na procházku přírodou a vybavte se ostrým nožíkem pro snadnější odříznutí hub a samozřejmě proutěným košíkem na vaše "úlovky". Určitě nezapomeňte na láhev s vodou, něco k zakousnutí a hlavně mobilní telefon pro případ "kufrování". Oblékněte si kalhoty s dlouhými nohavicemi chránící proti klíšťatům a pevnou obuv. Houby sbírejte pouze ty, které zaručeně znáte, ostatní nechte pro jiné houbaře nebo pro lesní zvěř. Každoročně v České republice umírají desítky lidí na otravu houbami!
Houby je nutno očistit a zpracovat ještě v den sběru. Ponecháváme si pouze houby zdravé, mladé, pevné a nečervivé. Podle období si z lesa přineseme pravé hříbky třeba na polévku či guláš, bedle na řízky nebo jen smažené s kmínem, lišky a babky na omáčku nebo směs hub na houbovou smaženici. Houby je nutno kvůli lepší stravitelnosti tepelně upravit, a to nejméně po dobu 15 minut.
Velkou úrodu můžeme také konzervovat, a to buď sušením, naložením do soli, do octa či do oleje, nebo je můžeme udit či mrazit. Houby na sušení nakrájíme na 3mm plátky a rozložíme je na mřížku (nikdy ne na papír či igelit). Necháme je volně schnout na vzduchu nebo použijeme sušičku. Houby nikdy nesušíme na přímém slunci! Suché houby také můžeme rozdrtit nebo rozemlít na jemný prášek, který používáme jako koření. Pokud se chystáme houby zamrazit, očistíme je a větší kousky překrájíme. Houby si rozdělíme na jednotlivé porce a vložíme do mikrotenových sáčků. K mražení jsou nejvíce hodné tvrdé houby, jako jsou hřiby či lišky. Ostatní houby je dobré před zmrazením podusit na cibulce nebo povařit v mírně osolené vodě. Připravenou studenou houbovou směs pak rozdělíme do misek a dáme zmrazit. Již jednou rozmrazené houby znovu nikdy nemrazíme!
Tak co ještě psát? Snad jen to, že já mám to štěstí a houby (klouzci) mi rostou přímo pod oknem na zahrádce.
Klasická houbová smaženice
(doba přípravy 30 min )
Houbový guláš z čerstvých lesních hub
(doba přípravy 30 min )
Hranolky z čerstvých hub
(doba přípravy 20 min )
Foto: Pixmac.cz
Autor:admin_vareni