Hořké likéry jsou vlastně lék! Ve své paměti máme možná představu ranní kapky bylinného likéru, kterým začínali naši dědové svůj pracovní den. Také babičkám se zlehka zkřivila tvář po požití ranní dávky "léku".
Likér je alkoholický nápoj sladké chuti. Bývá ochucen ovocem nebo jinými plody, kořením a bylinkami, někdy také smetanou. Likéry se připravují vyluhováním těchto příměsí spolu s dalšími aromatickými a chuťovými přísadami v lihu nebo ve vodě. Přidává se také cukr. Některé likéry jsou připravovány destilací surovin. Díky aromatickým rostlinným příměsím, které jsou v hořkých likérech obsaženy, nám dovedou tyto likéry uklidnit žaludek - někdy dokonce i rozpálenou hlavu. Pijí se samotné, nebo se používají při přípravě drinků i pokrmů.
Z velkého množství známých likérů jmenujme likéry bylinné, vaječné, kávové nebo čokoládové, ovocné i krémové. Mezi často používané jako přípitek při slavnostním menu se řadí likéry bylinné.
Pijí se pomalu a možná i proto tolik nesvádějí k alkoholismu. Stačí jen malá sklenička denně a záleží také na tom, aby šlo o pití kvalitní! Jednotlivé likéry obsahují unikátní směs bylin, která je zároveň i výrobním tajemstvím každého výrobce. Mezi dobré značky vybraných likérů patří vynikající Klášterní tajemství, Bylinná hořká, Praděd, Čert. Tím nejpopulárnějším je však zřejmě Becherovka a Fernet Stock.
Například uvedený Fernet Stock je vyroben z pečlivě vybraných bylin. Tradiční příprava a dlouhodobé stárnutí vytváří pak nenahraditelný nápoj výjimečné chuti. Pro nejvyšší, všude známou a uznávanou kvalitu je plně doporučován a vyhledáván - a to nejen znalci a milovníky hořkých nápojů. Chutná nejen čistý, ale také v míchaných nápojích. Možná znáte kombinaci likéru s tonikem a kostkami ledu. Vysoká sklenice doplněná brčkem bude na mnoha slavnostních tabulích právě o Silvestru.
Becherovka je likér, vyrobený z karlovarské vody, kvalitního lihu a přírodního cukru. Samozřejmě nesmí chybět specifická směs asi 32 bylinek a koření, typické nahořklé chuti. Tento likér se pije obvykle samotný, studený. I on se může přidávat do míchaných nápojů, vhodná je (stejně jako Fernet Stock) v kombinaci s ledem a tonikem.
Stane se, že si nevíme rady s množstvím alkoholu, které je vhodné nalévat. Platí, že i při velkých oslavách naléváme pouze menší dávky. Hlavně pokud jde o tvrdý alkohol. Nemusíme se bát, že nás hosté budou vinit z lakoty - kdo chce, může si samozřejmě kdykoliv přidat. Plné skleničky se obvykle považují za znak "nekulturnosti hostitele".
Pokud budeme mít na Nový rok pocit, že máme žaludek trochu na vodě, můžeme s čistým svědomím sáhnout po nějakém tom oblíbeném "hořčáku" a dát se zase dohromady.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena