Hamburger

Hamburger

Přišly k nám za Ameriky, kde jsou dnes již doslova lidovým pokrmem. Jejich název připomíná spíše nějaké přístavní město našich západních sousedů.

18362×
Více o historii hamburgeru se dočtete v našem článku Hamburger - americký karbanátek.

Kde je dostanete?

Je možno je podávat doslova všude. Jejich příprava je jednoduchá také díky moderním kuchyňským zařízením - elektrické mlýnky na maso, grily nejrůznějších typů, mrazničky, mikrovlnné trouby... Připravují se tak v domácnostech, rychlých občerstveních, dodávají se do obchodů také ve velkém jako polotovar. Původně byly jídlem hamburských námořníků, dnes je to oblíbená pochoutka poměrně hodně rozšířená po celém světě.

Velikost a název hamburgeru

Jejich velikosti jsou také rozdílné, od nich se pak dále odvíjí názvy. Můžete si tak připravit nebo zakoupit dvojitý nebo několikanásobný burger či hamburger, zvaný super nebo megahamburger či jumbo. Je-li připravován se sýrem, jde o cheeseburger. Zkrátka - tato pochoutka se objevuje v různém provedení pod různými názvy dnes vlastně na každém našem kroku po jakékoliv pěší zóně větších, velkých i malých měst.

Recept na hamburger

Recept na tento pokrm není jednotný, liší se podle různých oblastí. Původně se hamburger připravoval z mletého hovězího masa dobré jakosti. Dnes se hamburgery připravují z různých druhů mas, ze smíšeného hovězího s vepřovým, z jehněčího i rybího, oblíbené je také drůbeží. Lze je ale připravit i kombinací mas se zeleninou nebo mas se sýrem, ale také jen s uzeninou, samotnými sýry apod.

Příprava masa

Zásadou při grilování je, že se hamburger - tedy placička z mletého masa vysoká asi na dva prsty - vkládá na dobře rozehřátý gril. Pokud se opéká na pánvi, tak v dostatečně rozehřátém oleji. Během 2-3 minut se utvoří na povrchu kůrčička, která brání úniku šťávy z masa. Pak se placička obrátí a znovu opéká 2-3 minuty. Máme-li raději maso více propečené, ponecháme je déle, pak ale oheň zmírníme a ještě dopékáme. Je nutné si vyzkoušet, jaká úprava masa právě nám vyhovuje. Maso uvnitř však má zůstat šťavnaté a nevysušené.

Podávání masa

Hamburgery se podávají v žemlích, to je pro ně typické. Někdy jsou vloženy na toastu, tedy na plátku lehce opečeného chleba. Jak jíte nejraději hamburgery vy? Jak často si je dopřejete? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena