Země sýrů
Francouzský prezident Charles de Gaulle prý jednou prohlásil a narážel tím zejména francouzskou samolibost: "Jak mám vládnout národu, který má na každý den roku jiný druh sýra." Skuteční fajnšmekři prý tvrdí, že jíst sýr nakonec celého menu je úplný nesmysl, protože libá chuť bude dráždit natolik, že budemte chtít v jídle pokračovat. Paleta druhů je opravdu velmi široká. Prý když projíždíte Normandií, tak si připadáte jako byste listovali nějakou příručkou popisující tuto pochutinu (Camembert, Livarot, Pont l´Éveque,...).
První jmenovaný se stal za dobu své 200leté existence známý opravdu na celém světě. Pověst vypráví, že ve víru událostí francouzské revoluce se jeden rebelantský farář z Brie (oblast blízko Paříže), kde je vyráběn stejnojmenný sýr, schovával na statku Marie Harel obyvatelky vesničky Camembert v Normandii. Jako díky za pomoc ji vyučil umění výroby sýra. Marie Harel a zmíněný farář testovali a experimentovali a podařilo se jim místní běžný sýr, který tu místní sedláci vyráběli po staletí, zdokonalit do podoby delikatesy velmi, velmi podobné té dnešní a pojmenovali ho podle místa, kde ho společnými silami vymysleli.
Camembert poté ovládl svět a jeho popularitě také výrazně pomohl Napoleon, který údajně po tomto sýru téměř šílel. Celosvětovou slávu získal na konci devatenáctého století a díky jeho specifickému balení (jednoduché dřevěné krabičky) se snadno distribuoval za pomoci železnice.
Osud sýrů Livarot a Pont l´Eveque je spolu tak trochu spojen. Oba se vyznačují velmi silným aroma, mají velmi specifickou chuť a velmi se hodí k Cidre (francouzské jablečné víno) nebo ke Calvadosu (tvrdý alkohol destilovaný z jablek). Pont l´Eveque byl vyráběn již ve 12. století mnichy. Smí se produkovat pouze z čerstvě nadojeného mléka normanský krav a je charakteristický svou hranatou podobou. Livarot patřil mezi nejoblíbenější sýry v devatenáctém století. Jedná se velmi chutný a výživný sýr a právě pro vysokou výživnost je označován jako "maso chudých." Livarot je kulatý a má mírně načervenalou barvu.
Chceme-li věřit pověstem, pak vývoj výroby sýra formovalo mnoho náhod a samozřejmě nechyběla ani láska. Jednou takovou pěknou historkou je právě vynalezení známé Roquefortu. Hlavní postavou je ovčák, který si chtěl odpočinout před jednou jeskyní a najíst svého ovčího sýra, ale než se stihl poprvé zakousnout, tak spatřil překrásnou dceru svého pána. Rozhodl se za ní vydat. Když se za tři měsíce vrátil k jeskyni, našel tu kulinářský zázrak. Z čerstvého ovčího sýra se obalil modrou plísní a získal nenapodobitelnou pikantní chuť. A dodnes je Roquefort vyráběn z ovčího mléka a zraje po tři měsíce v jeskyních poblíž městečka Roquefort.
Foto:
Profimedia.cz