Fejchoa - exotická ovocná novinka

Fejchoa - exotická ovocná novinka

Pulty v supermarketech určené pro exotické plodiny čas od času nabízejí i toto málo známé ovoce.

4684×

Původ fejchoy

Stále zelený keř (nebo chcete-li malý stromek) pochází z čeledi Myrtaceae. Jméno získal po portugalském botanikovi João da Silva Feijó. Dorůstá až 5 metrů. Plodem jsou podlouhlé vejčité až hruškovité bobule. Před dozráním mají plody limetkově zelenou barvu, později žloutnou. Dokonale zralé plody se poznají tak, že samy opadávají, takto se také nejčastěji sklízejí, sběrači několikrát do týdne procházejí sad a sbírají spadané ovoce. Plody fejchoy určené k transportu se trhají dříve, protože během přepravy snadno dozrají. Skladovací doba se samozřejmě prodlužuje, pokud je ovoce uchováváno v chladu.

Sladké plody fejchoy plné vitamínů znají především na Novém Zélandu, v Jižní Americe a v Kalifornii. Plodině ovšem nevadí chladnější zimní počasí a libuje si v mírných letních teplotách, proto se v Evropě nejseverněji pěstuje dokonce ve Skotsku.

Fejchoa v kuchyni

Na Novém Zélandu se můžeme setkat s fejchoou v nejrůznějších podobách. Nejoblíbenějšími odrůdami jsou Triumph a Mammoth. Prodávají se v podobě zmrzliny, zavařeniny či sirupu. Na dračku jde i fejchoa kompotovaná, sušená, ale i destilovaná nebo v podobě moštu. K nám se dováží především čerstvé ovoce. Ideální plod je zelený bez skvrn, na omak lehce měkký a příjemně voňavý. V chladničce vydrží až měsíc, ovoce můžeme také až rok skladovat v mrazáku.

Dužina plodu je mírně zrnitá, poněkud rosolovitá, krémově bílá a šťavnatá. Chuť je velmi osvěžující, připomíná ananas a jahody, po oloupání se doporučuje namočit plody do ředěné citronové šťávy, aby se zabránilo zhnědnutí.

Zdraví a krásní díky fejchoe

Jód, draslík a kyselina listová, to jsou hlavní přednosti, díky kterým bychom měli toto ovoce zařadit do našeho jídelníčku. Fejchoa patří mezi zásadité potraviny a podílí se na vyrovnávání tělesného pH. Patří mezi nízkokalorické ovoce, ve 100 g se nachází jen asi 200 kJ. Konzumací jedné porce do těla doplníme zhruba třetinu denní potřeby vitamínu C. Fejchoa se používá i v kosmetickém průmyslu, hrubá zrníčka se používají do přírodních peelingů pokožky.

Narazíte-li při nákupu na fejchou, není důvod se tohoto neznámého ovoce obávat. Jistě vám zachutná. 

Foto: Photos.com
user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena