
Vůně perníkového koření zaplní kuchyň dřív, než stihneme nachystat hrnky na čaj. Do perníku přidáváme hrušky v poctivých kusech, takže každý řez je šťavnatý a krásně vláčný. Jednoduchý postup krok za krokem zvládneme ve všední den i o víkendu.
Když při pečení používáme hrušky ve velkých kusech - pokrájené čtvrtky nebo půlky - vytváříme tím šťavnaté „ostrůvky“ plné chuti, do kterých se rádi zakousneme. Upečený korpus okolo zůstane nadýchaný a navíc takový hruškový moučník skvěle vypadá.
-> Co s hruškami? Upečte si francouzský hruškový koláč, máme recept krok za krokem
Velké hrušky si dobře rozumí s kořením: můžeme je sypat směsí třtinového cukru se skořicí, kardamomem nebo perníkovým kořením, případně je před vložením do formy potřeme rozpuštěným máslem či medem. Na ovoci vznikne voňavá krusta a řezy se lépe krájí.

Nejdříve si v míse smícháme suché ingredience. Polohrubou mouku, třtinový cukr, nasekané vlašské ořechy, kypřící prášek, 2 lžičky kakaa a lžíci perníkového koření. Tuto směs promícháme.

Oloupeme si hrušky. Jednu si necháme vcelku na zdobení koláče a zbylé dvě si nastrouháme na jemném struhadle. Přebytečnou vodu slijeme a hrušky přidáme do těsta.

Do těsta si přidáme zbytek surovin. Přilijeme mléko, olej a vše pečlivě promícháme.

Formu na pečení si vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní připravené těsto. Zbylou hrušku si oloupeme, nakrájíme na plátky, poklademe na těsto a dáme péct. Pečeme na 180°C cca 50 minut. Před vytáhnutím z trouby ještě provedeme zkoušku špejlí.

Perník necháme vychladnout a podáváme ho pocukrovaný moučkovým cukrem.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Rychlá hrušková buchta se skořicí a badyánem
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena