Druhy vánočního cukroví, které nesmí chybět na vašem stole

Druhy  vánočního cukroví, které nesmí chybět na vašem stole

Čekáte na informace o dalších těstech pro přípravu vánočního pečiva a cukroví? Tady je. Povíme si o lineckém, sušenkovém cukroví a cukroví z třeného těsta.

20575×

Křehké, linecké a sušenkové cukroví

Věnečky s odlehčeným krémem

(doba přípravy 60 min)

Věnečky

Tak toto je trojice těst, ze kterých se nejvíce peče oblíbené vánoční cukroví. Kombinací různých příchutí, sladkých i slaných, tvarováním a zdobením vytvoříme mnoho druhů, které obohatí vánoční stůl. Tyto druhy těst můžeme obměňovat podle fantazie.

Křehké těsto

Z křehkého těsta pečeme záviny, krinolíny, jablkové řezy a koláče, šátečky, věnečky, ale i slané či sýrové tyčinky. Pamatujeme na to, že:

  • hladkou mouku můžeme nahradit polohrubou (ne však nikdy hrubou)
  • trochu mouky můžeme nahradit mletými oříšky, mandlemi nebo vločkami
  • bílky přidané do těsta lépe drží jeho tvar
  • vařené žloutky nebo šlehaná vejce zvýší křehkost těsta
  • příliš sladké těsto se připaluje
  • používáme nahřátý tuk (studený tvoří hrudky, příliš měkký se maže)
  • používáme máslo, umělý tuk i sádlo
  • prášek do pečiva vždy dobře pomícháme s moukou
  • troubu během pečení zbytečně neotvíráme
  •  

Linecké těsto

Právě linecké těsto patří mezi nejoblíbenější a nejvíce používané. Pečeme z něj linecké koláčky, mandlové šátečky, kokosové tvary, různě je slepujeme marmeládou, krémem nebo je necháváme samostatné a poléváme je čokoládou. Variací na linecké těsto je spousta a cukroví patří mezi nejvíce vyhledávané. Také nejdříve mizí z talířků. Měli bychom ale dodržovat zásady při zpracování tohoto těsta a nezapomenout, že:

  • používáme více tuku oproti těstu křehkému
  • těsto můžeme obměnit kořením, kakaem nebo oříšky
  • zdobíme je polevami a slepujeme krémy, marcipánovou hmotou nebo marmeládou

Sušenkové těsto

Příprava se liší od předchozích těst v obsahu tuku. Po upečení dbáme na vnější úpravu. Připravujeme z něj například čajové pečivo s anýzem, levné sušenky, slepovánky, suchary. Sušenkové těsto:

  • má menší obsah tuku
  • tvary vykrajujeme z velmi tence vyváleného těsta
  • pečeme na dobře vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě
  • Sušenkové kostky

    (doba přípravy 45 min)

    Sušenkové

Třená těsta

Ze třených těst připravujeme různé řezy, zdobené ovocem, krémem nebo polévané čokoládou. Při přípravě takového těsta si musíme uvědomit, že:

  • polohrubou mouku můžeme nahradit hrubou
  • všechny suroviny k jeho přípravě si připravíme předem, aby měly pokojovou teplotu
  • důkladně oddělíme žloutky od bílků
  • jednu třetinu mouky promísíme s práškem do pečiva a vmícháme ji až nakonec se sněhem
  • formu na těsto dobře vymažeme a vysypeme
  • formu plníme jen do dvou třetin - při pečení těsto nabude
  • těsto ve formě shrneme od středu ke krajům
  • pečeme ve středně vyhřáté troubě
  • Třená bábovka 1

    (doba přípravy 60 min)

    Třená

Příště si povíme o tažených těstech, pěnových a o moučnících z piškotového těsta.

Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz