Dorty 2.díl

Dorty 2.díl

V úvodním článku o dortech jsme se dozvěděli, jak správně připravovat dortové těsto, nyní se pustíme do pečení.

21977×

K pečení dortů se dříve používaly většinou jen kulaté dortové rámy různých velikostí a beze dna, které se „posadily“ na plech nebo pergamenový papír. Využíváme je i v současnosti, protože mají své výhody. Dortový korpus v nich upečený, má krásně rovný povrch.

Dnes, mimo dortových rámů, existuje velký výběr forem různých tvarů, navíc otevírací a s odnímatelným dnem. Upéci si tak můžeme dort ve tvaru srdce, podkovy, čtyřlístku, nebo dětský dort v podobě medvěda, mašinky, aj.

Pokud doma dortovou formu nemáme, lze dortový korpus upéci například v ohnivzdorné skleněné míse, nebo na dort obdélníkového tvaru využijeme hranatou zapékací mísu.

Rady k pečení dortů

  • Pečení v dortovém rámu nám ušetří tuk na vymazání a mouku na vysypání formy. Na rovný plech položíme pečící papír a na něj položíme dortový kruh. Když není plech úplně rovný, musíme přečnívající okraje přitlačit a ohnout ke kruhu, aby těsto nevytékalo.
  • Pokud pečeme ve formě s pevným dnem, musíme formu důkladně vymazat tukem. Místo másla raději použijeme pevný ztužený tuk. Máslo se snadno připaluje. Formu pak ještě vysypeme hrubou moukou.Tento krok provádíme důkladně, aby se křehké dortové těsto po upečení neroztrhlo a šlo snadno z formy odejmout.
  • Formu plníme těstem pouze do tří čtvrtin, během pečení ještě nabude. Zarovnáme ho stěrkou, směrem od středu ke krajům formy.
  • Dortové těsto vložíme do předehřáté, středně horké trouby.
  • Prvních 15 minut pečeme při mírně pootevřené troubě.
  • Když těsto nabude, dopékáme v uzavřené troubě. Celková doba pečení je 30  - 40 minut.
  • Upečený dort poznáme podle barvy. Zkoušku provedeme i špejlí, kterou zapíchneme do středu. Po vytažení zpět musí být špejle suchá.
  • Správně upečený dortový korpus je pružný, nepromáčkne se při lehčím tlaku shora.
  • Po upečení těsto vyjmeme z trouby. Povrch dortu slabě poprášíme moukou, ihned obrátíme zpátky na horký plech, poprášenou stranou dolů. Docílíme tím hladkou a rovnou vrchní plochu dortu. Před zdobením mouku z těsta „smeteme“.
  • Dort necháme vychladnout. Nesmíme ho ale zchladit zprudka. Nenecháme ho chladnout například v mrazivém počasí na balkóně, těsto by se srazilo.

Recept na dortové piškotové těsto z bílků

Ingredience

5 bílků, 125 g moučkového cukru,200 g hrubé mouky, 50 g másla, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup:

Máslo rozpustíme, např. v mikrovlnné troubě. Z cukru si oddělíme jednu třetinu. Bílky důkladně našleháme. Když se začne tvořit sníh, přisypeme k nim jednu třetinu cukru a došleháme společně v tuhý sníh. Pak do sněhu z bílků postupně zlehka vmícháváme zbylé dvě třetiny cukru a mouku, střídavě přikapáváme rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme podle doporučených pokynů. Upečené těsto se hodí na dort s jednoduchou krémovou ozdobou.

Víme už, jak dortové těsto připravit a jak ho upéci. V dalším článku o dortech nás čeká to nejzajímavější a nejhezčí, plnění a zdobení dortu.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena