Dorty 1.díl

Dorty 1.díl

Dorty jsou po staletí ozdobou a vyvrcholením svátečních hostin, dokonce i královských. Ale nepečeme je pouze ke slavnostním příležitostem, jsou i vítaným doplňkem nedělního oběda.

26790×

Většina z nás si občas zpříjemní i obyčejný všední den posezením u kávy, ať doma nebo s přáteli v cukrárně, a ke kávě si zvolí právě dort.
Dorty určitě nemají své místo ve zdravé výživě, ale kdo by odolal moučníku, krásně ozdobenému krémem, polevou, či naplněným sladkou nádivkou.
Občas si potřebujeme život trochu „osladit“ a třeba i vlastním dortem, doma upečeným. Je pouze na nás, jestli si zvolíme dort malý, levný, s menším obsahem tuku a jednoduše zdobený, nebo dort velký i nákladnější, sytější, náročnější na zdobení.
Pokud jste se už pro pečení dortu rozhodli, určitě uvítáte pár informací o moučnících z jemného těsta, o dortech.

Příprava dortových těst

Dorty mohou být z piškotového těsta šlehaného nebo utřeného, či z těsta křehkého a pěnového. Základem všech těst jsou vejce, moučkový cukr, hrubá nebo polohrubá mouka, v některých případech tuk, a to nejlépe máslo. Do mouky můžeme přidat „na špičku nože“ kypřícího prášku do pečiva. Žloutky s cukrem, popřípadě máslem, většinou třeme do pěny . Třením a šleháním těsto nabude a je narozdíl od jiných těst - lehké. Z bílků většinou šleháme tuhý sníh. Těsta můžeme vylepšit např. mletými oříšky, mandlemi, strouhanou čokoládou nebo kakaem.

Důležité rady pro přípravu dortového těsta


  • Dortové formy si nachystáme před samotnou přípravou těsta.
  • Žloutky musíme oddělit od bílků čistě. Kdyby v bílku zůstal kousek žloutku, nepodařilo by se nám našlehat tuhý sníh
  • Oddělené žloutky dáme do mísy na tření, bílky do nádoby, určené ke šlehání. Žloutky třeme s cukrem, nejlépe ručně metlou, do husté pěny asi 10 minut. Nebo je našleháme do pěny elektrickým ručním šlehačem. Během šlehání zakapáváme horkou vodou. Ke čtyřem žloutkům přidáváme asi 1 lžíci vody.
  • Tuk třeme společně se žloutky a cukrem do pěny. Používáme nejlépe čerstvé máslo, popřípadě margarín.
  • Mouku nejprve prosijeme a pak postupně zlehka přimícháváme ke hmotě ze žloutků a cukru. 
  • Sníh šleháme bez přerušování tak dlouho, dokud není úplně tuhý a nezačnou se tvořit sněhové hrudky. Nádoba a metly na šlehání musí být suché a důkladně čisté, jinak by se nepodařilo sníh správně ušlehat. Tuhý sníh z bílků do těsta lehce "zabalujeme" až nakonec.
  • Ořechy, mandle, kakao, nastrouhanou čokoládu a jiné suché přísady smícháme nejprve s moukou, pak je teprve vmícháme do těsta. Rozpuštěnou čokoládu a tekuté přísady třeme se žloutkem a cukrem.
  • Těsto připravujeme vždy přesně podle návodu, pracovní postup a množství ingrediencí dodržujeme a raději neupravujeme.

Jednoduchý recept na piškotové šlehané dortové těsto

Ingredience:

4 vejce, 4 lžíce horké vody, 150 g moučkového cukru, 2 g prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky šleháme do zhoustnutí, pak k nim přidáme lžíci moučkového cukru a došleháme v tuhý sníh. Žloutky ušleháme společně s cukrem a horkou vodou do pěny. Ke žloutkové hmotě po částech přidáváme mouku, kterou jsme promísili s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zlehka zabalujeme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme pozvolna asi 40 minut.

O tom, jak správně postupovat při pečení dortového korpusu, o jeho dalším plnění a zdobení se dozvíme v dalším dílu článku o dortech.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena