Domácí výroba uzenin: Připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

Domácí výroba uzenin: Připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

K uzení nestačí jen dobrá udírna, je nutné znát některé zásady a postupy, které nám zajistí kvalitní výsledek - chuťově výbornou uzeninu. Na co si dát při přípravě uzenin pozor? A jak připravit tu nejlepší chalupářskou klobásu, uzenou šunku nebo slaninu?

77787×

Výroba domácích uzenin

Při výrobě musíme vždy dávat pozor na to, aby dávka surovin byla co nejrychleji:

  • zamíchána
  • naražena
  • vyuzena a dovařena

Tedy schopna přímé konzumace. Zásadou číslo jedna by mělo být, že nikdy nemícháme zbytečně velké množství surovin najednou.

Chalupářská klobása

Na kostky nakrájenou čerstvou krkovičku a tvrdý vepřový výřez bez kůže vložíme do nádoby - nejdříve libové maso, pak výřez. Přidáme solicí směs, třený česnek, polovinu koření a důkladně promícháme. Dáme na dva dny do chladničky proležet. V den výroby umeleme hovězí maso, samostatně část vepřového výřezu. Hovězí maso s vodou, zbytkem koření a vepřovým výřezem vymícháme v dobře pojivou spojku. Do ní pak vložíme připravené vychlazené kostky masa a dobře všechno promícháme. Směs pak narážíme do vepřových střev. Klobásy dáme na hole a vsazujeme do předem vyhřáté udírny, kde výrobek doudíme. Můžeme klobásy také v udírně kouřem jen zabarvit a pak je dovařit při teplotě 72 - 75 °C po dobu 20 - 30 minut.

Vyzkoušejte také náš osvědčený recept Domácí klobásy podle Hynka

Výroba domácího uzeného masa

Nemusíme jen maso krájet, nakládat, mlít a plnit do střev. Můžeme si vyudit i maso v celku.

Uzená šunka bez kosti

Proleželé šunky se po odříznutí kolínka vykostí a rozdělí na jednotlivé šály masa. Získané kusy masa zarovnáme, seřízneme přebytečný tuk a kůže a necháme prohřát ve vodě 40 - 50 °C teplé. Po prohřátí maso zavěsíme na hole, necháme okapat a vložíme do vyhřáté udírny. Udíme do zlatohněda.

Uzená rolovaná plec

Vykostěné proleželé plecko vysušíme utěrkou. Třásně masa odřízneme, začistíme a pak plec tvarujeme - pevně a úhledně převážeme motouzem a zarolujeme. Rolovaná plec je zakončena očkem z motouzu, které nám umožní zavěšení na hole. Zavinutou plec vložíme do vody 40 - 50 °C teplé prohřát na hodinu. Po okapání zavěsíme rolku do mírně vyhřáté udírny. Po oschnutí povrchu masa udíme pilinami z tvrdého dřeva do zlatohnědé barvy.

Uzená krkovička

Proloženou krkovičku prohříváme ve vodě 40 - 50 °C teplé 60 minut. Pak ji zavěsíme na háčky za žebra na hole a vkládáme do teplé udírny. Po oschnutí se zauzuje kouřem z tvrdých pilin do zlatohněda.

Výroba domácí uzené slaniny

Při výrobě slaniny je důležitý proces solení. K nasolení používáme silné, nepořezané kusy slaniny se zakrojenými konci. Slaninu potíráme dostatečně čistou solí z obou stran. Takto nasolenou slaninu narovnáme na suchém místě na čistý dřevěný podklad, který navíc podložíme dřevěným hranolkem. Kusy slaniny klademe na sebe do hranice. Teplota místnosti by měla být + 4 až + 6 °C, doba zrání 14 - 21 dní. Dobře proleželá slanina je po vyuzení křehká.

Česká slanina

Vysokou slaninu, která byla až 21 dní nasucho nasolena, pouze opláchneme ve studené vodě, necháme okapat, zavěsíme na háčky, dáme na hole a vložíme do vyhřáté udírny. Udíme do citronověžluté barvy 6 - 8 hodin. Jsou-li piliny, kterými udíme, příliš suché, kropíme je vodou, aby rychle nehořely a slanina se nám nepotila.

Ty nejlepší recepty z již vyuzeného masa najdete zde

Jak si vyrábět uzeniny doma? Stačí mít udírnu a vědět postup

V současné době si stále více lidí uvědomuje, že potraviny vyrobené v domácím prostředí jsou nejen kvalitnější, ale také mnohem chutnější. Vzpomínáte si na doby, kdy prarodiče udili maso a další suroviny klidně i několikrát do roka? Právě uzení představuje tradiční způsob úpravy masa. Pokud si nechcete nechat ujít jedinečnou chuť uzenin, dokonce vám na zahradě stojí udírna, stačí se jen naučit správné techniky nakládání a uzení jako takového. A právě na tyto dvě oblasti se zaměříme v následujících řádcích.

Jak

Domácí sušené maso

(doba přípravy 120 min)

Domácí

Foto: Shutterstock.com

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena