Další slané pohoštění

Další slané pohoštění

Fondue, raclette, pizza, páje, rösti, hamburger, toasty. To jsou příklady slaného pohoštění, které můžeme svým hostům nabídnout. Mají různé varianty, je možné je libovolně doplňovat kořením, masem, zeleninou i ovocem. Vždy záleží na chuti každého z nás.

24687×
Pokud se vám však zastesklo po dalších chuťovkách, nabízí se například hod dog, sendvič, různě upravené chlebíčky nebo briošky.

Hot dog

Hot dog je další pokrm vhodný k rychlému občerstvení. Při podávání by měl být vždy horký. Jistě jej každý z nás jednou nebo i vícekrát již ochutnal. Jde o pochoutku, která nesmí uniknout žádnému z našich dětí, je dětmi velmi žádaná a pro rodiče je to možnost rychlé svačiny na plánovaném výletě. Hot dog je opečený nebo ohřátý párek v rohlíku nebo žemli. Může být také obalený v trojobalu nebo v těstíčku a smažený jako řízek, může být opékaný a plněný sýrem nebo grilovaný s různou zeleninou. Vždy je doplňován pikantní omáčkou, hořčicí a kečupem.

Sendviče

Když anglický lord Sandwich vložil kousek masa mezi dva krajíce chleba a nebo si připravil pro občerstvení chléb s různými náplněmi a řekl, že je to jeho nejoblíbenější jídlo, netušil, že se právě tento pokrm stane pochoutkou dalších generací a že tak ovlivní vývoj gastronomie. Stejně jako v jiných receptech i tentokrát kuchaři a kuchařky svou vynalézavostí začaly připravovat sendviče pro různé společenské události (sendwich-party). Dnes se sendviče podávají v různou denní dobu, v rozmanitých úpravách a k příležitostem nejen slavnostním. Jsou různě veliké, plněné náplní a potírané nebo ozdobně stříkané. Podávají se i minisendviče, otevřené nebo uzavřené, opečené, dvojité, trojité nebo pyramidové, skládané z různých druhů surovin a různých tvarů.

Briošky

Na briošky používáme kynuté těsto z podílu hladké a hrubé mouky. Pečeme tak podélně naříznuté středně velké bochánky, které se pak plní různými náplněmi. Briošky zdobíme čerstvou zeleninou - rajčaty, okurkou, hlávkovým salátem, ale také podle chuti plátky vařeného vajíčka a olivami.

Briošky s čabajkovou pomazánkou

Do pěny si utřeme smetanový sýr, přidáme česnek se solí a nastrouhanou čabajskou klobásu. Dobře vymícháme a plníme připravené briošky.

Briošky se šunkovou pěnou

Máslo našleháme s paprikou, solí a smetanou. Přidáme rozsekanou šunku nebo šunkový salám, zašleháme a ochutíme pepřem. Pomazánkou plníme briošky.

Chlebíčky

Při podávání slaného pohoštění na prostřených stolech nechybí v našich kuchyních ani paleta různě zdobených chlebíčků s mnoha chuťově odlišnými pomazánkami či saláty. Jde zpravidla o plátky bílé veky natřené bramborovým salátem, ochuceným pomazánkovým máslem, šlehaným hermelínem či pomazánkou z nivy. Jsou zdobené zeleninou, rybími očky, kaviárem - to podle chuti a možností. Odlišností v přípravě chlebíčků je velká spousta, vždy však záleží na vynalézavosti a chuti kuchaře, který tabuli připravuje. Nezáleží na tom, zda jde právě o chlebíčky, toasty, sendviče či jiné druhy pokrmů, ale slané pohoštění je stále mezi hosty žádané. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Stáňa

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz