
Čokoládový koláč, který bude o chlup zdravější? Proč ne! Ten náš se navíc obejde i bez vajíček, mléka a smetany, proto jím uctíte širší publikum. Chutná náramně a věřte, že zmizí, než bys řekl švec. Kokosové mléko můžete bez obav nahradit smetanou ke šlehání.
Čokoládové buchty, brownies a koláče si s cuketou rozumějí až překvapivě dobře.
Pečeme zpravidla na 170–180 °C. Tenčí vrstva těsta na plechu se peče rychleji než v dortové formě. Jako krém můžeme použít jednoduchou ganache, kterou nalijeme na vychladlý korpus. V našem receptu používáme místo smetany kokosové mléko, koláč je tak vhodný i pro vegany.
Mezi osvědčené doplňkové suroviny k čokoládě a kaku patří: nahrubo sekané ořechy, kousky čokolády, pomerančová kůra, maliny nebo višně, špetka skořice, chilli nebo zázvor – vše přidáváme až nakonec a jen zlehka vmícháme.
-> Řepové brownies s fíky a pekanovými ořechy krok za krokem
Na cuketový bude potřeba:

Cuketu oloupeme, nastrouháme najemno a mírně osolíme, aby pustila vodu.

Do mísy nasypeme mouku, třtinový a vanilkový cukr, kakao a kypřící prášek.

Do směsi přidáme vodu a olej a pečlivě promícháme. Z cukety vymačkáme vodu a přimícháme ji do těsta.

Formu vyložíme pečícím papírem a nalijeme na ní připravené těsto. Pečeme ve předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut.

Z kokosového mléka vydlabeme pevnou hmotu a vyšleháme.

Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a zašleháme do kokosového mléka.

Krém dáme do lednice a necháme vychladnout a ztuhnout.

Po upečení necháme koláč zcela vychladnout a poté zdobíme krémem a sušenými jahodami.

Hotový cuketový koláč můžeme ihned podávat a skladujeme v chladu.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Perník se zakysanou smetanou a cuketou
Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem
Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu.
Hledáte recept na šťavnatý cuketový perník? Tady je!
Cuketový perník je geniální způsob, jak spotřebovat přerostlé cukety, aniž by to kdokoli u stolu poznal. Díky cuketě je krásně vláčný, drží tvar a zůstává šťavnatý i druhý den. A co je nejlepší? Hodí se na svačinu, ke kávě i jako nenápadný dezert do krabičky.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena