Z koledy jsme si přinesli plnou ošatku vařených vajec. Jak je zpracovat?
Vařená vejce mají v kuchyni široké uplatnění. Zejména se hodí do pochoutek studené kuchyně, ale své zastoupení najdou i v teplých pokrmech.
Vajíčka nemusíme zpracovat ihned. Pokud je oloupeme, umístíme do chladničky do misky s vodou, a vodu budeme každý den vyměňovat, vydrží nám vajíčka až týden. Pokud je loupat nebudeme, měly by nám v chladničce vydržet v čerstvém stavu asi 4 dny. Problémem ovšem je, že nevíme, jak byla vajíčka skladována dosud, proto je nejlepší vypořádat se s nimi co nejdříve.
Jemnou, jednoduchou pomazánku vytvoříme ze žloutků rozmixovaných s máslem a z najemno nastrouhaných bílků. Vše stačí dochutit solí a pepřem. Variací může být i přidání strouhaného eidamu, křenu či česneku. Dobrá je též kombinace vajec a olejových rybiček.
Top recepty na vajíčkovou pomazánku s bleskovou přípravou
Vajíčková pomazánka nemusí chutnat pokaždé stejně - lze si ji odlehčit, zjemnit, dodat jí na pikantnosti a doplnit o nejrůznější bylinky či najemno nastrouhanou zeleninu. Máme pro vás 8 receptů na vajíčkovou pomazánku pokaždé jinak.
Vajíčka pokrájíme na kostičky, můžeme přidat i vařenou bramboru, cibuli, rajčata či nakládané okurky. Vše spojíme majonézou nebo kysanou smetanou a necháme v chladničce odležet.
(doba přípravy 15 min)
Plněná vejce jsou stálicí rautových stolů. Vajíčko se podélně rozpůlí, žloutek se vyndá a rozmixuje s libovolnou ingrediencí, například s hořčicí, kečupem, třenou nivou nebo lososem. Vše se pak naaranžuje cukrářským sáčkem zpět do důlku.
(doba přípravy 45 min)
Takového španělského ptáčka si nelze bez vajíčka natvrdo snad ani představit. Znojemská omáčka je bez kostiček vajec též nemyslitelná. Vařené luštěniny se s vejci také dobře doplňují. Vejce můžeme též zapékat s bramborami.
Dobré jsou i vaječné placičky. Vejce stačí rozsekat nadrobno, smíchat s na kousky nakrájenou a namočenou houskou, syrovým vajíčkem, solí a pepřem. Poté vytvarujeme placičky, obalíme je ve strouhance a smažíme je v oleji z obou stran.
Nebo zkusme vaječnou tlačenku. Stačí nám sklenička sterilované zeleniny, 8 vajec, měkký salám a želatina.
Jistě jste ještě nezkoušeli ani vaječné krokety. Ty připravíme ze šesti nadrobno nakrájených vajec, 50 g strouhaného sýra, 250 ml bešamelové omáčky, soli a pepře. Vše důkladně promícháme a tvoříme kuličky. Ty obalíme v trojobalu a smažíme v oleji.
U babičky jsme po Velikonocích jako děti vyráběly vaječné muchomůrky. Vařená vajíčka oloupeme, širší konec lehce seřízneme, aby vajíčka měla stabilitu. Poté rozpůlíme rajské jablíčko, půlku bez "bubáku" zbavíme dužniny a použijeme ji jako klobouček na špičku vejce. Poté uděláme z husté smetany na klobouku tečky. Vzniklé muchomůrky pak posadíme do "mýtiny" z listů čerstvého salátu.
Variací je i trochu pracnější vydlabávání žloutku. Kromě spodní části musíme odříznout i část špičky tak, abychom mohli žloutek odstranit. Vajíčko pak plníme třeba třenou nivou či sardelovou pastou a vše zakryjeme červenou čepičkou z rajčat.
(doba přípravy 20 min)
Máte nějaké osvědčené tipy na zpracování velkého množství vajec?
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena