Tyhle zatočené slané „mňamky“, obvykle podávané k pivu, většina z vás jistě dobře zná. Jde o klasické bílé pečivo z těsta, které se vyválí do tenkého proužku, ten se stočí do kruhu a oba jeho konce se překříží a slepí. Preclíky můžete vidět i ve tvaru srdíčka nebo osmičky, záleží, kde na ně zrovna narazíte. Preclík bývá krásně do hněda propečený, sypaný hrubou solí, kmínem, mákem nebo sezamem. Tradičně si ho dopřáváme také na Zelený čtvrtek jako přílohu k polévkám a pokrmům ze zeleniny.
Křupavé preclíky jsou často k vidění na tržištích, na vinobraních, řemeslných jarmarcích, poutích a podobně. Působí velmi jednoduše a jejich příprava opravdu jednoduchá je. Kromě toho, že preclík býval typickým pečivem v postních obdobích, váže se k jeho vzniku také zajímavá legenda.
Preclík je tradiční druh pečiva, jehož kořeny sahají až do středověku. Rozšířil se především v Německu, Francii, Švýcarsku a v zemích bývalého Rakouska-Uherska. Podle legendy však vymyslel preclíky jeden italský mnich jako odměnu pro děti, které se správně naučily modlitbu. Od té doby mají preclíky svůj specifický tvar, jenž má znázorňovat ruce sepnuté k modlení. Jejich tři otvory mají zase připomínat Svatou Trojici. K tomu se dodnes kloní i katolická církev, i když jde jen o legendu, ale ne písemně podložené tvrzení. V každém případě je tu však evidentní spojitost s náboženstvím, především s postní dobou. Preclíky se rozšířily do klášterů na pomezí Francie a Itálie, byla jim přisuzována také ochranná moc. Věšely se na dveře a ve světnicích, do sýpek i do chlévů pro ochranu úrody i dobytka.
Louhový preclík je původně německou specialitou, je typický svou lesklou červenohnědou kůrkou a nezaměnitelnou příchutí. Toho je dosaženo ponořením syrového preclíku na několik sekund do 3 - 5% louhu – roztoku hydroxidu sodného.
Zlatý neboli český preclík, který se vyznačuje zlatou až červenohnědou kůrkou se připravuje ožehnutím povrchu preclíku potřeného vejcem a posypaného hrubě mletou solí. Tento preclík bývá chutnější než německá louhová verze, která se však drží postní receptury.
Bílý preclík bývá z bílé pšeničné mouky, ale může jít také o sladkou verzi preclíku, ozdobeného bílou cukrovou polevou.
Dříve se toto pečivo vyrábělo pouze z mouky a vody, protože křesťanům bylo zapovězeno jíst v postním období (zejména před Velikonocemi) vejce a mléčné výrobky, jako je máslo nebo mléko. I dnes jde o velmi jednoduchý recept – k přípravě těsta je potřeba jen jednoduchý tuk (máslo nebo sádlo), hladká mouka, voda, sůl, vejce na potření a kmín na posypání. Louhované preclíky se vyrábí z tužšího kynutého těsta s droždím, ale bez tuku. Obsahuje navíc speciální přípravky, které dodají výslednému produktu výraznější chuť, vláčnost a lesk.
Už jsme naznačili, že preclíky jsou u nás oblíbenou pochoutkou k pivu a vínu. Můžete však zkusit preclíky rovnou z pivního těsta.
500 g polohrubé mouky, 300 ml světlého piva, 30 g čerstvého droždí, 20 g krupicového cukru, 120 g tuku (např. omega), 2 žloutky, sůl, mák a hrubou sůl na posypání
V míse rozmícháme 50 ml piva, droždí, cukr a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Poté do další mísy prosejeme zbylou mouku se solí, žloutky, rozpuštěný tuk, vzešlý kvásek a 200 ml piva. Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které necháme ještě asi hodinu na teplém místě odpočívat a kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky, které rozválíme na tenké válečky. Vytvoříme zatočené preclíky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme zbytkem piva, posypeme mákem a solí a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C, po dobu asi šesti minut. Poté snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme dozlatova.
Jaké byliny v tomto období jíst pro zdraví?
"Celá staletí se lidé po zimní jednotvárné stravě těšili, až na jaře vyraší první lístky, natě a nejrůznější jedlé lupení. Často se jim říkalo 'devatero bylin' nebo 'zelená devítka' a věřilo se, že jsou lékem na nejrůznější zdravotní potíže," říká autorka bestsellerů o sezonním vaření Hana Zemanová. V galerii radí, jaké byliny byste měli na jaře přidat do svého jídelníčku.
Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem
Zapomeňte na školní jídelnu a připravte se na zcela jiný chuťový zážitek. Tento špenát z čerstvých listů je základem také pro klasický dušený špenát. Podle fotonávodu jej zvládne každý.
Jarní špenátové palačinky krok za krokem
Co dobrého si dnes uvaříte? Tyto palačinky se skvěle hodí do jarního jídelníčku a také s nimi zazáříte třeba na Zelený čtvrtek, kdy by si každý z nás měl dopřát něco zeleného. Krok za krokem si je můžete s námi zkusit připravit.