Libujete si ve specialitkách, které jen tak někdo neokusí? Už jste ochutnali munster, neufchatel nebo caboc? Čerstvé a měkké sýry v luxusní podobě.
Francouzský sýr podávaný jako dezert nebo malá slaná delikatesa a občerstvení. Sýr se vyrábí v různých tvarech z kravského mléka. Mívá bílou plíseň na povrchu, v evropských končinách se pojídá velmi zralý, Američané si spíše dopřávají čerstvý neufchatel.
Z kravského mléka se v různých velikostech vyrábí také francouzský sýr pocházející z Vogéz. Munster je typický svou oranžovou kůrkou, uvnitř je měkkoučký a pro svou chuť je velmi oblíbený.
Další ze sýrů francouzského původu. Bývá posypán hroznovou drtí (slupkami a jadérky). Tomme au raisin vyniká svou výraznou chutí a uplatní se na každém večírku jako opravdu lahodný dezertní sýr.
Jedná se o dost tučný smetanový sýr se 70 % tuku v sušině obalený v ovesných vločkách. Caboc je původně skotským sýrem a setkáme se s ním v malých válcích. Má poměrně sladkou chuť a skvěle se hodí k čerstvému ovoci, takže z něj můžeme připravit originální chuťovky.
Jugoslávský sýr se nechává uzrát ve slané lázni zhruba měsíc, poté se lisuje do forem obdélníkového tvaru. Beli sir se vyrábí průmyslově i na farmách. Má nakyslou příchuť.
Sýr z kozího mléka, který pochází z francouzského Poitou, vyrábí se ve tvaru kuželu nebo válce. Je typický svou přirozenou suchou kůrkou.
Měkký sýr velmi jemné chuti pochází opět z Francie. Mezi dezertními sýry velmi oblíbený. S chaumes se setkáme v podobě kol o váze 2 kg. Sýr s 50 % tuku v sušině má hladkou (omývanou) kůrku. Vyrábí se průmyslově z kravského mléka.
Sýr pocházející z burgundské oblasti. Vyrábí se ve válcovitých tvarech, je typický svou tvrdou kůrkou a voskovým oranžový povrchem. S epoisses se setkáme v kořeněné variantě, případně se namáčí do burgundského destilátu.
Obdélníkový americký sýr limburského typu. Sýr má jemnou chuť, uvnitř je dost měkký, z vnější strany má červenou tvrdou kůrku. Leiderkranz je znám svým výrazným aromatem.
Sýr s plísňovou červenou kůrkou má ostrou chuť a obdélníkový tvar. Původ tohoto sýru sahá do francouzské Normandie.
Pomazánkový sýr pochází z Maďarska a vyrábí se z ovčího, méně pak z kravského mléka. Je základem liptovského sýra či brynzy. Liptauer mívá mnohé příchuti, přidává se k němu nasekaná zelenina, máslo, hořčice, apod.
Sýr ostré chuti, k jehož výrobě se používá kyselé odstředěné mléko. Se sýrem quark se setkáme v různých druzích, používá se k přípravě dezertů, moučníků nebo nákypů. V kuchyni má quark díky své univerzální chuti široké uplatnění.
Italský sýr podobající se mozzarelle. Jedná se o tažený tvaroh žluté barvy a pevné konzistence, chuťově je však vláčný. Kdysi se scamorza vyráběla z buvolího mléka, nyní z kravského. Nejčastěji se sýr scamorza používá na pizzu.
Přehled čerstvých a měkkých sýrů
Čerstvé a měkké sýry z celého světa
Foto: Photos.comautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena