Další z druhů čerstvých a měkkých sýrů, které bývají součástí pokrmů, ale i podávané jako chuťovky, a to nejčastěji k dobrému vínu.
Jeden z nejznámějších francouzských sýrů, který se velmi dobře ujal i u nás. Tento výborný dezertní sýr se vyrábí z kravského mléka v několika druzích. Camembert má svou charakteristickou vůni i chuť, která se mění v závislosti na stáří sýru od měkké po palčivou. Camembert se během zrajícího procesu trvajícího 3 týdny ošetřuje kulturou Penicillium candidum, aby vznikla bílá plísňová krusta. Bývá namáčen do solného roztoku, tvarován do nízkých válců a půlměsíce.
Francouzi ví, jak na to. Další z měkkých plísňových sýrů vyráběný z kravského mléka a se smetanovou příchutí. Podává se jako chuťovka, slaný dezert nebo k plnění tzv. briošek. Brie je během výroby tvarován do velkých placatých kol a zraje 4 týdny. Sýr brie vyrábí francouzští farmáři již od 8. století a nechávají jej zrát na slaměných rohožích za přesně dodržované teploty.
Známý a oblíbený řecký sýr, který je součástí mnoha řeckých receptů, a to od salátů, zapékaných pokrmů až po dezerty. Feta je připravován z ovčího nebo kozího mléka. Vyrábí se z hrubě nakrájeného a předem osoleného tvrdého tvarohu, ten se nechává zrát ve vlastní syrovátce.
Sýr italského původu proslavil zejména známý dezert tiramisu, jehož je součástí. Mascarpone je vyráběn z čerstvé smetany a prodává se jako nezralý. Bývá čistý bez příchuti, ale velmi často se dochucuje likéry či kandovaným ovocem.
Sýr, který určitě znáte, bývá ostřejší chuti, měkký a máslový. Výroba spadá od Slovenska, Maďarska až po Rumunsko. Brynza z kozího či ovčího mléka se hodí na přípravu pomazánek a slovenské halušky si bez brynzy málokdo umí představit.
Francouzský sýr z kravského mléka je podobný camembertu a sýru brie. Měkký plísňový sýr s výrazně smetanovou chutí se výborně hodí jako jednohubka na slavnostní stůl.
Další z francouzských sýrů měkkého typu, který obsahuje až 75% tuku v sušině. Bývá ochucen různými bylinkami a podává se jako dezert nejčastěji se slanými sušenkami nebo krekry.
Variace boursinu, který se balí po jednotlivých kusech a podává jako chuťovka. Sýr ve tvaru kuliček se obaluje v tlučeném černém pepři.
Anglický sýr, solený či nesolený, vyráběný z kravského mléka. Tvaruje se do podoby válce, nesolená varianta se často tvaruje do kulata s "prázdným" mísovitým středem, který slouží k plnění.
Přehled čerstvých a měkkých sýrů
Foto: Photos.comautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena