
Mít listové těsto v lednici se vyplatí. Vmžiku z něj totiž připravíme dokonalé slané pohoštění. Vyzkoušejte jednoduchý recept na plněné škebličky modrým sýrem – chutnají skvěle teplé i studené!
Listové těsto je ideální k pečení chuťovek a nejrůznějšího slaného pohoštění.
My si dnes připravíme plněné listové škebličky s modrým sýrem.
-> Záviny a štrúdly na sladko i na slano. Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Na recept si připravíme 1 balíček listového těsta v plátu, rajčatové pyré, plísňový sýr, 1 lžičku oleje, oregano a sůl. Dále budeme potřebovat vejce na potření, hrubou sůl a lněné semínko na ozdobu.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozpálíme trochu oleje a cibulku dozlatova osmažíme.
Poté zalijeme rajčatovým pyré a necháme probublat. Osolíme a ochutíme oreganem.
Provaříme tak, aby nám pyré zhoustlo. Pyré můžeme nahradit rajským protlakem.




Modrý sýr (niva, gorgonzovala apod.) nastrouháme nebo nadrobíme.

Listové těsto rozbalíme a vykrájíme kolečka. Kolečko umístíme do tvořítka na škebličky a začneme plnit. Do středu dáme lžičku rajčatové omáčky a asi lžičku sýra.



Ze zbytku těsta vykrájíme malá srdíčka nebo jiné tvary.


Strany tvořítka překlopíme k sobě a pevně přitiskneme, aby nám náplň během pečení nevytekla. Takto vytvoříme asi 15 listových škebliček.

Listové škebličky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Škebličky potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe vykrojený tvar (srdíčko) a i to potřeme vajíčkem. Plněné listové škebličky posypeme hrubou solí, lněným semínkem apod.





Troubu předehřejeme na 220 °C a připravené listové škebličky do trouby vložíme. Pečeme asi 5 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 minut, až nám škebličky zezlatoví.

Plněné listové škebličky jsou dobré teplé i studené. Podáváme je jako slanou chuťovku k pivu či vínu.

Taštičky plněné pikantní játrovou směsí
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Kupované listové těsto je běžně k dostání v obchodech chlazené nebo mražené. Koupit ho můžeme v kuse nebo vyválené. Proč bychom si ho měli dělat vlastnoručně? V čem je to domácí jiné než kupované? Rozhodně bude mít jiné složení. Domácí lístkové těsto totiž voní máslem!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena