
Zdeněk Pohlreich se v dalším díle pořadu Ano, šéfe! vydal do Mladé Boleslavi, aby pomohl restauraci, která je skutečným gastronomickým skanzenem. Podnik Retro Restaurace Asie funguje na trhu neuvěřitelných padesát jedna let a stále vaří českou čínu, na kterou se sjíždějí pamětníci z daleka. Šéf ovšem brzy zjistil, že nostalgie sama o sobě kuchařinu nespasí. Majitel Vratislav se sice chlubil konceptem „od soudruhů“, ale Pohlreichova reakce byla zdrcující: jídlo uvízlo v roce 1975.
Restaurace Asie v Mladé Boleslavi je podnik, jaký se v pořadu ještě neobjevil. Majitel Vratislav Navrátil se svou přítelkyní Marcelou zde vaří takzvanou českou čínu a jeho živnost skomírá. -
Přes den sice lidé na obědy chodí, ale večery jsou mrtvé, což se neblaze promítá do tržeb. Šéf po příchodu okamžitě poznal, že se ocitl v jiném století.
„Venku zuří dvacáté první století, uvnitř rok 1975. Jestli tohle se dá spravit, jsem čínskej bůh srandy,“ okomentoval Zdeněk Pohlreich situaci bez obalu.
-> Maso na nudličky, solamyl a pórek aneb Kde se vzal český fenomén s názvem "čína"
Aby Pohlreich zjistil, jak se věci mají, objednal si klasiku, na kterou kdysi stály fronty i hvězdy pop music: padesátiletou polévku, kung-pao, kuře ve sladkokyselé omáčce a sumce.
Verdikt byl rychlý a nekompromisní.
„Všechno je přechucené a monotónní,“ zhodnotil šéf po ochutnávce. Omáčka byla podle něj příliš hustá a zcela likvidovala chuť masa, zatímco kachna měla podivnou uzenou pachuť.
Svou kritiku zakončil jízlivou poznámkou: „Vydržet s tímhle padesát let, to je umění“.
Když se šéf vydal do kuchyně konfrontovat majitele, narazil na nečekaný odpor.
„Jídlo je přechucené, plave v omáčce jednoho typu, fakt mi nechutnalo,“ shrnul své dojmy. Pan Navrátil se však svého jídla zastával s tím, že „koncepce je od soudruhů a je dobrá“.
To už ale Zdeňka nenechalo chladným. „Vráťo, všechno, co soudruzi vymysleli, stálo za vyližprdel, na jídle se podepsali nejvíc,“ vrátil mu úder.
Celý problém navíc popsal jako „gastronomickou tichou poštu“, kdy se recepty předávají tak dlouho, až ztratí původní smysl a kvalitu.
Otázkou zůstává, zda má takový koncept v 21. století vůbec šanci. Dokáže se Vratislavův tým pod Zdeňkovým vedením přiučit novým postupům a zbavit se desítky let starých zlozvyků?
Epizoda slibuje nejen napjaté chvíle v kuchyni, ale také zátěžový test, při kterém bude jídlo hodnotit mezinárodní návštěva. Klíčová otázka, kterou si šéf pokládá, je ale prostá: chtějí se Češi opravdu vracet do devadesátých let, alespoň pokud jde o jídlo?
Jak to vypadá v mladoboleslavské Retro Restauraci Asie při kontrolní návštěvě šéfa?
„Před dvěma měsíci jsem tu byl, teď se vracím zkontrolovat, jestli moje slova padla na úrodnou půdu. Navíc od doby, co vím, že se sem vracíme, myslím v jednom kuse na zácuc,“ usmívá se šéf.
„Je to trochu přepadovka,“ směje se tým. Naštěstí šéf se zde cítí skoro jako doma. „Oproti minule se na jídelním lístku objevily nějaké změny. To je dobrý, něco jsme tu zanechali. Tak snad to nepohřbilo místní byznys.“
Šéf zase otestuje kung-pao a také to, co si tým restaurace myslí, že by si měl dát.
U stolu zjistí, že thajské kari frčí, což je jistě pozitivní zpráva. Taštičky by si zasloužily více ochutit, kung-pao je nezničitelná tradice a kupodivu nově je adekvátní – vlastně vše chutná, jako by si s tím někdo dal víc práce.
„Fajn,“ zhodnotí závěrem lakonicky výkon kuchyně. „Mám z téhle návštěvy pocit, že se tu něco odehrálo. Příjemná změna,“ dodá Zdeněk. A jedna další je hvězdička nalepená na vchodových dveřích.
Co návštěva Zdeňka dala majiteli Vratislavu Navrátilovi? „Jsem rád, že jsem do toho šel. Trochu jsme předělali jídla, upravili jídelníček. Zdeněk je člověk, se kterým jsem dodnes v kontaktu, nemůžu na něj říct jediné špatné slovo. Jsme na trhu 53 let, máme stálé hosty. Takže ta změna nemohla být tak radikální, jako specifická restaurace si ji nemůžeme dovolit, a zklamat tak zákazníky, kteří k nám roky chodí na svá oblíbená jídla. Snad to lidé z dílu pochopili.“
Majitel dodává: „Zůstaneme takoví, jací jsme byli. Když budete mít chuť přijet, najdete v nabídce klasiku i novinky, které jsme vytvořili za přispění Zdeňka. A tím moc děkujeme.“
Recepty na čínu, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena