Dobře vybrané druhy panenských olejů lisovaných za studena mohou být nápomocny i našemu zdraví. I když jde o tuk, jsou ideálním doplňkem zdravé výživy.
Olej ze semen, obilnin, bylinek, plodů a některého ovoce, spousta z možností na výběr - ke koupi i zpracování, jisté z druhů jen těžko k sehnání. V běžných obchodech stále převládá až přílišná jednoduchost - rostlinný olej, slunečnicový, maximálně nějaký z obyčejných rafinovaných olivových olejů, který je získávány z olivových výlisků, ten by byl bez chemické úpravy nepoživatelný. A proč je nekoupit, jsou přece nejlevnější.
Dnes se podíváme na oleje, které s chemií nemají nic společného a patří mezi nejzdravější doplňky jednotlivých jídel, které se jimi pokapou nebo jsou k surovinám za přípravy vmíchány. Některé jsou užívány na lžičku a jisté druhy použijeme i k masáži nebo potření bolavého místa.
Zařazením zdravých olejů a upravením životních návyků můžeme mnohým onemocněním předejít nebo zlepšit jejich průběh a léčbu. Oleje připravené přírodní cestou jsou zdrojem vitamínů, posilují obranný systém organismu a mají vysokou koncentraci bioaktivních složek.
Oleje z prvního lisování se plní do lahví z barevného skla, jsou tak chráněny před světlem. Ukládány jsou do chladu, oleje po zakonzervování musí být chráněny před působením tepla.
Oleje lisované za studena té nejvyšší kvality dokáží posílit náš imunitní systém, dodat energii, podpoří mladistvost pokožky, zlepší paměť, preventivně chrání proti ateroskleróze a infarktu. Zlepšují funkci vnitřních orgánů a dokonce preventivně působí proti onemocněním ve spojení s ledvinami.
Obecně platí, že zahřívání panenských olejů na vyšší teplotu (při pečení, smažení apod.) se vlastnosti olejů bohužel mění a proces výroby založené na zachování živin přichází nazmar. Panenské oleje lze tepelně upravovat, ale není to doporučováno. Je lépe jejich hodnotu využít do studených pokrmů nebo je přidávat až k závěru.
Přírodní panenské oleje skvěle užijeme do teplých i studených salátů a v jakékoliv jiné syrové stravě.
O samotných olejích si více řekneme v dalším článku, který přímo naváže na účinky, použití, chuť a zdravé vlastnosti jednotlivých druhů.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena